Home » OBAVEŠTENJA » Sloga uputila oštar protest Evropskoj konfederaciji sindikata
Sloga uputila oštar protest Evropskoj konfederaciji sindikata

Sloga uputila oštar protest Evropskoj konfederaciji sindikata

Beograd, 16. decembar 2014. — Udruženi sindikati Srbije oštro su reagovali povodom nedavne ocene stanja sindikalizma u Srbiji od strane generalne sekretarke Evropske konfederacije sindikata (EKS) Bernadet Segol datoj u intervjuu dnevnom listu „Danas“. /link/

Tim povodom, Sloga se pismom obratila Evropskoj konfederaciji sindikata i njoj lično, i zatražila da se ubuduće ne oglašava pre nego što se upozna sa pravim činjeničnim stanjem sindikalizma u Srbiji.

 

Evropskoj konfederaciji sindikata

Generalnom sekretaru, gospođi Bernadet Segol

Poštovana,

upućujemo Vam oštar protest zbog tvrdnji koje ste prilikom posete Srbiji izneli u intervjuu dnevnom listu “Danas”. U njemu sugerišete da zakon o sindikatima treba da spreči rast, kako ste naveli „samoproklamovanih“ sindikata, i u sledećoj rečenici pozivate radnike da izbegavaju one sindikate „koji su prosto uslužni klubovi za ostvarivanje političkih ciljeva partija”. U vezi tog teksta postavili bismo Vam nekoliko pitanja:

– Šta podrazumevate pod „samoproklamovanim“ sindikatima? Zar svi sindikati nisu samoproklamovani, tj. nastali kao plod izražene volje svojih članova da se sindikalno organizuju. Zar ta volja zaposlenih nije dovoljna? Zar Vi, kao sekretar EKS smatrate da neko dodatno treba da da saglasnost na tako izraženu volju radnika? Ko je to? Vlada? Nadležno ministarstvo? Vaša Konfederacija? Ili neki od već „proklamovanih“sindikata u državi u kojoj se taj sindikat osniva?

– Da li su Vam sindikati koji su Vam bili domaćini objasnili zašto su, kako i od koga oni to „proklamovani“? Da li tu proklamaciju izvlače iz činjenice da je jedino tim dvema sindikalnim centralama u Srbiji priznata takozvana reprezentativnost, bez ikada utvrđene i potvrđene te reprezentativnosti u skladu sa Zakonom, koji tu tematiku eksplicitno uređuje (pre svega prebrojavanjem pristupnica)?

– Da li su Vam objasnili na koji način su onda „izborili“ taj status reprezentativnih?

– Da li su Vam objasnili šta su oni, kao reprezentativni, konkretno činili i učinili u periodu od kada je privreda Srbije bukvalno uništena? Jesu li Vam rekli koliko je fabrika zatvoreno? Koliko je radnika (i njihovih članova) ostalo bez posla? Da li su Vam objasnili na koji način je ta privreda opljačkana? Na koji način je izvršena lopovska privatizacija? Na koji način je prosečan radnik u Srbiji doveden na ivicu siromaštva i gladi? Na koji način je izmenjeno radno zakonodavstvo dotle da je radnik u Srbiji doveden u robovski položaj? Na koji način je minimalna cena rada u Srbiji toliko devalvirala da je trenutno najniža u Evropi, i među najnižima u svetu? Šta su oni za sve to vreme kao pregovarači sa Vladom u ime radnika radili?

– I najvažnije: gde su oni za sve to vreme bili i šta su, kao „reprezentativni„ sindikati činili da bi se svemu tome suprostavili?

Prebacivanje odgovornosti za izuzetno težak položaj zaposlenih u Srbiji sa sindikata koji su za sve to vreme pregovarali i potpisivali ugovore, odluke i dogovore sa svim Vladama Srbije na sindikate koji u tome nisu učestvovali već se, naprotiv, svemu oštro suprostavljali je neumesno. Vama , kao predstavniku organizacije koja se ne sme određivati navijački, već voditi brigu o položaju radnika u celoj Evropi, to svakako ne ide u prilog.

– Da li su Vam sindikati domaćini, i članovi Vaše organizacije, objasnili kako to da se imovina njihovih sindikata i lična imovina njihovih funkcionera toliko uvećala u isto vreme dok su nama opljačkali preduzeća, mnoge od nas otpustili, a one koji su imali sreće da se zadrže na poslu doveli u situaciju da rade za najniže nadnice i bez minimalnih prava koja su, između ostalog, rezultat višedecenijske borbe radničkih organizacija celog sveta i garantovana Konvencijama MOR-a?

– Da li su Vama uspeli da objasne, pošto nama svakako ne mogu, zašto onda sve ove godine glume u predstavi zvanoj socijalni dijalog u Srbiji? Zašto su i dalje fiktivni članovi Socijalno- ekonomskog Saveta koji faktički ne postoji? Pitajte ih, možda će Vama odgovoriti, kako ih nije sramota da za sve to vreme, kao članovi Socijalno-ekonomskog Savetra, mnogih Nadzornih i Upravnih odbora javnih preduzeća i Vladinih agencija primaju, za naše, pa i evropske uslove, izuzetno visoke naknade?

– Da li to možda ukazuje na mogućnost da su te privilegije, od nikada neutvrđene a priznate reprezentativnosti do naknada za članstvo u raznoraznim odborima, zaradili sve ove godine (decenije) kohabitirajući i sarađujući sa svim Vladama i svim partijama dok su bile na vlasti u Srbiji?

– Da li na takve sumnje po Vašem cenjenom mišljenju može da navede i činjenica da je pojedinim od tih centrala u nekoliko navrata na račun uplaćivan novac iz Vlade Srbije, i to baš u vreme usvajanja najštetnijih zakona po zaposlene?

Za Vaše obaveštenje, javna rasprava povodom usvajanja izmena Zakona o radu je održana. Organizovali su je USS Sloga. Na tu javnu raspravu smo uredno pozivali kako predstavnike Vlade, tako i “proklamovane“ sindikate. Ni jedni ni drugi se nisu pojavili. Da li to takođe otvara povode za neku sumnju?

Predlažemo Vam da se ubuduće ne oglašavate posle tako površno stečene predstave o situaciji u nekoj zemlji koju posećujete, izgrađenu na jednostranoj predstavi koju Vam neko servira.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top