Home » OBAVEŠTENJA » Sloga traži Ministarstvo industrije

Sloga traži Ministarstvo industrije

Beograd, 19. maj 2016.- Sindikat industrijskih radnika Sloga (SIRS) poziva predsednika Srbije Tomislava Nikolića da u razgovorima povodom formiranja nove Vlade sugeriše i formiranje Ministarstva industrije, kao posebnog i nezavisnog resora koje bi se bavilo isključivo reindustrijalizacijom i oživljavanjem industrijske proizvodnje u Srbiji.

Smatramo da je industrija, pored poljoprivrede, jedina realna šansa za oporavak naše celokupne ekonomije koje sada „grca u deficitu“, budući da se država i oni koji njom upravljaju sve više oslanjaju na sektor usluga i gase svaki vid moguće industrijske proizvodnje.

Ekonomski razvijenije države, poput Nemačke, lako su podnele globalnu ekonomsku krizu upravo zahvaljujući očuvanju svoje industrije, koja im je sada ušla u četvrtu fazu procesa potpune digitalizacije, dok smo mi našu gotovo potpuno uništili do te mere da retko šta više proizvodimo sami i da se sve više oslanjamo na uvoz svega i svačega.

Kapaciteti za industrijsku proizvodnju su veliki, a nedavnu prodaju Železare Smederevo vidimo kao i potencijalnu  šansu i zdravu osnovu za reindustrijalizacijom, ukoliko su namere onih koji su je očuvali i prodali bile i iskrene.

SIRS smatra da Srbija ne sme ostati zemlja čija se privreda oslanja isključivo na sektor usluga, posebno takozvane „šrafciger industrije“, koja uključuje jeftinu prodaju svoje radne snage stranim kompanijama uz državno subvencionisanje, i forsiranje politike otvaranja fabrika i pogona za sklapanja već gotovih proizvoda i poluprizvoda koji se uvoze iz inostranstva, a prodaju na našem tržištu.

Oživljavanjem domaće industrije bi se u narednom periodu omogućilo smanjenje javnog duga, veće, brže i trajnije zapošljavanje, ali i očuvanje nekih preduzeća sa ozbiljnim industrijskim potencijalima koja bi početkom narednog meseca trebalo da budu ugašena, poput pribojskog FAP-a, što smatramo lošom odlukom.

Sindikat industrijskih radnika Sloga

Recimo NE Srbiji iz doba JURE!

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content