Home » OBAVEŠTENJA » Nagrađivanje zaposlenih u MUP konačno postalo javno!
Nagrađivanje zaposlenih u MUP konačno postalo javno!

Nagrađivanje zaposlenih u MUP konačno postalo javno!

Beograd 19.05.2016. – Ministar Unutrašnjih poslova Neboša Stefanović, 09.05.216.godine uputio je svim organizacionim jedinicama depešu broj 01-15/2016-47 gde je naložio sledeće:

„U cilju transparentnosti u nagrađivanju zaposlenih, kao i radi stimulisanja svih zaposlenih da ostvaruju bolje rezultate rada, neophodno je da svaka organizaciona jedinica u Ministarstvu unutrašnjih poslova na oglasnoj tabli svoje organizacione jedinice za svaki mesec objavljuje podatke o zaposlenima kojima je zbog ostvarenih doprinosa u radu koeficijent osnovne plate u odgovarajućem mesecu uvećan do 20%.

Podaci se odnose na: ime i prezime zaposlenog, naziv organizacione jedinice, procenat uvećanja i mesec za koji se utvrđuje predmetno pravo.

Navedene podatke na oglasnoj tabli je potrebno objavljivati svakog 15 (petnaestog) u mesecu za prethodni mesec.“

 

nagradjivanje-oglasna-T1

U sedištu Sektora za vanredne situacije u Beogradu u ulici Omladinskih brigada br. 31 na prvom spratu, na oglasnoj tabli, pomoćnik ministra načelnik SVS Predrag Marić postupio je po depeši ministra i javno obelodanio spisak zaposlenih koji su nagrađeni uvećanjem koeficijenta plate.

Sindikat policije Sloga podržava ovaj gest ministra i smatra da je opravdan i neophodan kako bi se zaposleni kroz transparentno nagrađivanje stimulisali i motivisali za rad.

Ideju za javno obelodanjivanje nagrađenih pokrenuo je današnji predsednik sindikata Dragan Žebeljan još početkom 2013. godine dok je bio aktivista SSP kada je ovu ideju izneo tadašnjem državnom sekretaru Vanji Vukiću. Na sastanku koji je tada (20. marta 2013. godine) održan, SSP je podneo izveštaj u kome je jedna od tačaka dnevnog reda bila i ova tema, što meožete videti u prilogu:

9. Javno obelodanjivanje nagrađenih radnika MUP – izlaže Dragan Žebeljan (link ka sajtu SSP i izveštaju)

Dragan Žebeljan traži stav Kabineta ministra da sistem nagrađivanja radnika koji se ogleda u povećanju plate za 10,15 ili 20% u MUP-u za sve radnike bude javan zbog sprečavanja korupcije.

Vanja Vukić podržava inicijativu ali misli da se Direkcija policije neće složiti sa tim.

Na žalost u to vreme, nismo uspeli sa tom idejom i inicijativom jer tadašnji direktor policije Milorad Veljović nije imao sluha da usvoji inicijativu a ministr Ivica Dačić nije mogao da mimo direktorove volje reši ovaj problem. Svima je već poznato kakvi su bili odnosi između Kabineta ministra i direktora policije te o tome ne treba dodatno pisati.

Sindikat policije Sloga smatra da je ovim gestom ministra Nebojše Stefanovića učinjen veliki iskorak i ispravan potez na kome iskreno čestitamo i koji pozdravljamo. Smatramo da će se dosadašnja praksa nepravednog ili koruptivnog nagrađivanja onih koji to nezaslužuju sprečiti ili smanjiti na najmanju meru, upravo javnim objavljivanjem podataka gde će svaki zaposleni znati da li je njegov kolega pravedno nagrađen ili je nagradu dobio „preko veze“.

S tim u vezi, predsednik Sindikata uputio je dopis ministu:

„Poštovani gospodine Stefanoviću,

Depešom broj 01-15/2016-47 od 09.05.216.godine naložili ste svim organizacionim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova način postupanja u vezi javnog obelodanjivanja i isticanja podataka o zaposlenima (na oglasnim tablama) koji su nagrađeni od strane pretpostavljenih uvećanjem koeficijenta plate zbog ostvarenih rezultata rada i doprinosa u radu.

Smatram da je Vaša odluka da se inicijativa prihvati, veliki ispravan iskorak koji ste načinili za dobrobit zaposlenih koji će nesumljivo pozitivno prihvatiti ovakav način transparentnog vrednovanja i nagrađivanja rada zaposlenih, kao što ga prihvata i ovaj Sindikat.

Lično sam još početkom 2013. godine takvu inicijativu i predlog podneo tadašnjem Državnom sekretaru Vanji Vukiću, direktoru policije i drugim rukovodiocima organizacionih jedinica sa kojima sam vodio zvanične razgovore. Na žalost, direktor policije odbacio je moj predlog. Kabinet ministra nije imao ništa protiv ali zbog protivljenja Direkcije policije predlog nije sproveden u delo.

Veoma mi je drago da se posle tri godine, od promovisanja ideje za transparentnim načinom nagrađivanja, predlog usvojili a zaposlenima pružili mogućnost da napokon budu obavešteni o važnim činjenicama kao što je uvećanje koeficijenta plate zbog postignutih rezultata i doprinosa u radu.

Verujem da će pored motivisanja i stimulisanja zaposlenih da ostvaruju bolje rezultate rada, prekinuti dosadašnja praksa nepravednog ili čak i koruptivnog nagrađivanja onih koji to ne zaslužuju. Upravo javnim objavljivanjem podataka sprečiće se ili smanjiti na najmanju meru moguće zloupotrebe, jer će svaki zaposleni znati da li je njegov kolega pravedno nagrađen ili je nagradu dobio nezasluženo „preko veze“.

Iskreno Vam čestitam na mudroj odluci koju ste sproveli u korist zaposlenih.

S poštovanjem,

Predsednik sindikata
Dragan Žebeljan

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top