Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Taksu da plaćaju oni koji zagađuju, a ne građani

Sloga: Taksu da plaćaju oni koji zagađuju, a ne građani

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” smatraju da građani Srbije ne treba da plaćaju ekološku taksu od 1.200 dinara koja je najavljena od 1. januara 2020. godine, jer je ovo još jedan neosnovan “namet” koju nesposobna vlast nameće osiromašenim građanima.

Umesto da ekološku taksu plaćaju oni koji je najviše proizvode industrijskim zagađenjem, poput kompanije „Hestil” u Smederevu, “Ziđina” u Boru, termoelektrana na ugalj, hemijskih postrojenja i kompanija koje se bave proizvodnjom i preradom otpada, vlast opet udara po džepu osiromašenih građana u cilju da pribavi neophodni novac za punjenje budžeta i rad neefikasnog Ministartva zaštite životne sredine.

Posebno je zanimljiva teza koja se u zadnje vreme plasira javnosti oko zagađenja prouzrokovanog automobilima na dizel gorivo, gde se oni okrivljuju kao najveći zagađivači, dok se istovremeno zbog izvoza struje o kome javnost vrlo malo zna, ili gotovo ništa – forsira grejanje domaćinstva na drva i ugalj u zimskom periodu.

Smatramo da pre donošenja bilo kakve takse, mora se povesti ozbiljna javna rasprava i stručna polemika oko toga ko su najveći zagađivači u Srbiji, koliko oni plaćaju i da li ispunjavaju uslove za rad, pa tek onda utvrditi ima li osnove za donošenje jedne ovakve takse koju treba da finansiraju građani.

U Beogradu, 14.12.2019. godine.

 

Informativna služba

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*