Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Taksu da plaćaju oni koji zagađuju, a ne građani
Sloga: Taksu da plaćaju oni koji zagađuju, a ne građani

Sloga: Taksu da plaćaju oni koji zagađuju, a ne građani

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” smatraju da građani Srbije ne treba da plaćaju ekološku taksu od 1.200 dinara koja je najavljena od 1. januara 2020. godine, jer je ovo još jedan neosnovan “namet” koju nesposobna vlast nameće osiromašenim građanima.

Umesto da ekološku taksu plaćaju oni koji je najviše proizvode industrijskim zagađenjem, poput kompanije „Hestil” u Smederevu, “Ziđina” u Boru, termoelektrana na ugalj, hemijskih postrojenja i kompanija koje se bave proizvodnjom i preradom otpada, vlast opet udara po džepu osiromašenih građana u cilju da pribavi neophodni novac za punjenje budžeta i rad neefikasnog Ministartva zaštite životne sredine.

Posebno je zanimljiva teza koja se u zadnje vreme plasira javnosti oko zagađenja prouzrokovanog automobilima na dizel gorivo, gde se oni okrivljuju kao najveći zagađivači, dok se istovremeno zbog izvoza struje o kome javnost vrlo malo zna, ili gotovo ništa – forsira grejanje domaćinstva na drva i ugalj u zimskom periodu.

Smatramo da pre donošenja bilo kakve takse, mora se povesti ozbiljna javna rasprava i stručna polemika oko toga ko su najveći zagađivači u Srbiji, koliko oni plaćaju i da li ispunjavaju uslove za rad, pa tek onda utvrditi ima li osnove za donošenje jedne ovakve takse koju treba da finansiraju građani.

U Beogradu, 14.12.2019. godine.

 

Informativna služba

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top