Home » SAOPŠTENJA » SLOGA: Šta se događa sa cenom ogreva?

SLOGA: Šta se događa sa cenom ogreva?

Zbog nestašice drva, uglja i peleta, koje svakim danom u Srbiji poprima sve dramatičnije razmere, tradicionalni dobavljači koji su godinama sa sindikatima sklapali ugovore o prodaji na rate masovno obaveštavaju sindikalne poverenike da neće sklapati ugovore, jer im se kažu ne isplati!?

Nestašica ogreva u Srbiji ozbiljno dostiže dramatične razmere, kod građana stvara opravdani bes, za šta je odgovorna isključivo vlast koja ništa ne čini da to spreči.

Drva, međutim, ima kod privatnih preprodavaca i na pojedinim stovarištima, koji za takozvani metar drva u oblicama naplaćuju i do 12.000 dinara, posebno u Vojvodini, cepana drva u paletama i do 25 hiljada, a tonu peleta od 50 do 60 hiljada dinara i to isključivo za gotovinu, takozvani keš.

Ozbiljno sumnjamo da cena ogreva nema nikakve veze sa poskupljenjem energenata u svetu i ratom u Ukrajini, već isključivo od pojedinaca koji su osetili da mogu spekulativnim metodama doći do lakog i brzog profita.

Zato, pored nedavne zabrane izvoza peleta zahtevamo od države da hitno reaguje i formira cenu ogrevnog drveta koja ne sme preći šest do sedam hiljada dinara po metru, pojača seču šuma i umesto gradnje nacionalnih stadiona i ulaganja u neke projekte koji nisu od prioriteta za svako isečeno drvo zasadi dve do tri nove mladice.

Takođe, tražimo vanrednu inspekcijsku kontrolu u JP „Srbijašume“ i kontrolu stovarišta po Srbiji koja prodaju drva po enormnim cenama kako bi se iskontrolisalo i ispitalo poreklo drveta koje ovih dana dostiže rekordne cene.

Imamo razloga da verujemo da tu nešto nije u redu, budući da se u JP „Srbijašume” svakodnevno vrši seča i izvoz drveta koja se pravda isporukom licima koja su se prethodno upisala u spiskove, dok je novi upis obustavljen.

Ukoliko se nešto po ovom pitanju ne učini, građani će cvokotati, masovno uključivati grejalice i TA peći i napraviti potpuni energetski kolaps u snabdevanju strujom. A onda, kako bi se ugrejali, slede protesti i demonstracije, jer je zimi uvek bilo više šetača.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*