Home » OBAVEŠTENJA » SLOGA: Protivimo se ustupanju tramvaja i trolejbusa privatnicima

SLOGA: Protivimo se ustupanju tramvaja i trolejbusa privatnicima

Beograd, 05.12.2018. – Udruženi sindikati Srbije “Sloga” se najoštrije protive nameri da se elektroprevoz u Beogradu (tramvaji i trolejbusi) ustupe privatnom sektoru, jer bi to značilo kompletnu privatizaciju GSP Beograd kroz namerno urušavanje preduzeća i prikrivenu pljačku.

Podsećamo da je aktuelna vlast u Skupštini grada Beograda već donela katastrofalnu odluku da se zbog kako su naveli “unapređenja kvaliteta prevoza” pojednine linije gradskog prevoza na najprofitabilnijim linijama u Beogradu povere privatnim prevoznicima, kroz projekat javno-privatnog partnerstva (JPP).

Obrazlažući odluku naveli su da se od privatnih prevoznika očekuje da imaju klima-uređaje, brojače putnika i veći broj vozila, a time i veći kvalitet javnog prevoza. Međutim, svedoci smo da se kvalitet javnog prevoza nije unapredio i poboljšao, već da se on naprotiv pogoršava iz dana u dan, budući da su i dalje velike gužve u prevozu, da su vozila javnog saobraćaja neredovna i u smanjenom kapacitetu, bilo da su pod upravljanjem grada ili privatnih prevoznika.

Za takvo stanje je najodgovornija gradska vlast koja u poslednjih šest godina svakim svojim potezom uništiva GSP sa ciljem da se najveće i naprofitabilnije preduzeće za javni prevoz u Srbiji slomi i prepusti privatnim prevoznicima.

Umesto da racionalno čuva i unapređuje svoje kapacitete kroz smanjenje nepotrebnih troškova i povećanje plata, jer je veliki odliv vozača “D” kategorije koji odlaze u inostranstvo, gradska vlast i rukovodstvo GSP imaju nameru da eksploataciju tramvajskog i drugog saobraćaja na električni pogon prepuste privatnicima.

Poseban nonsens je da za vozače tramvaja i trolejbusa nije potrebna “D” kategorija za upravljanje, što je ukazuje da tu nema deficita vozača, već da je očigledna namera sistemsko uništavanje GSP Beograd i njegova kompletna privatizacija.

Informativna služba

 

 

 

.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*