Home » OBAVEŠTENJA » Sloga primljena u Svetsku federaciju sindikata WFTU

Sloga primljena u Svetsku federaciju sindikata WFTU

Beograd, 3. jun 2016. godine – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“  primljeni su u Svetsku federaciju sindikata WFTU (World Federation of Trade Unions).

“Obaveštavamo vas sa zadovoljstvom da je Sekretarijat WFTU razmotrio sva dokumenata i vaš prijem je odobren. Želimo vam dobrodošlicu u veliku porodicu Svetske federacije sindikata “, navodi se u dopisu koji je sinoć stigao na adresu sindikata.

Na osnovu Statuta WFTU, prijem će i formalno biti potvrđen već na sledećem zasedanju Predsedničkog saveta WFTU.

Za Udružene sindikate Srbije „Sloga“ članstvo u Svetskoj federaciji sindikata predstavlja veliki iskorak ka međunarodnoj sindikalnoj organizovanosti i razmeni ideja i strategija za revitalizacijom sindikalnog pokreta u Srbiji.

Duh borbenih sindikata WFTU koji se ovih dana širom Evrope protestima i štrajkovima bore protiv mera štednje i revizije nacionalnih zakona o radu, mora biti prenet i u Srbiju.

U narednom periodu intenviziraćemo rad ka podizanju svesti o neophodnosti većeg kolektivizma, jačanju solidarnosti među sindikatima, radnicima, građanima i organizacijama okupljenih oko levih ideja i načela socijalne pravde.

Stanje radničke apatije,bezvoljnosti i siromaštva u Srbiji, u kojoj se sve teže živi, mora se prekinuti, a sindikati moraju biti borbeniji u svojim zahtevima. Takvu vrstu revitalizacije sindikata i radničkog pokreta Sloga vidi kroz članstvo u WFTU.

Svetska federacija sindikata osnovana je u Parizu 3. oktobra 1945. godine na Prvom svetkom kongresu sindikata, kome su prisustvovali delegati koji su predstavljali 67 miliona radnika, iz 55 zemalja i 20 međunarodnih organizacija širom sveta.

Danas WFTU broji više od 92 miliona članova sindikata, u 210 sindikalnih organizacija, iz 105 zemalja širom šest naseljenih kontinenata i spada u najborbenije sindikate levice.

Informativna služba

Capture

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*