Home » SAOPŠTENJA » Sloga: PISA testiranje ne sme biti teret za budžet
Sloga:  PISA testiranje ne sme biti teret za budžet

Sloga: PISA testiranje ne sme biti teret za budžet

Beograd, 3. jun 2015.- Vest da đaci iz Srbije u 2015. godini neće učestvovati u međunarodnoj proveri postignuća – PISA testiranju, jer je naša zemlja kasnila sa procedurom, i što nema  finansijskih sredstava, pokazuje pravi odnos  vlasti prema budućem progresu sopstvene zemlje.

Ovo će za direktnu posledicu imati da će Srbija još dugo biti industrijski nerazvijena zemlja, u kojoj će se svaka vrsta ulaganja u industrijske procese svesti na profit zasnovan isključivo na zastareloj tehnologiji i jeftinoj radnoj snazi.

Nedostatak sredstava ne može biti izgovor, jer je onda teško govoriti o bilo kakvom napretku ili progresu, ako nam olako i na ovaj način promiču ovakvi ispadi u obrazovanju generacija za 21 vek, u kome će dominirati nauka, informatika, robotika i automatizacija.

Dok je većina evropskih i svetski razvijenih zemalja u takozvanoj četvrtoj i na putu za petu fazu indistrijalizacije, srpska industrija se zaglavila na početku treće, sa tendencijom da se nakon gašenja preostalih  preduzeća u restruktuiranju vrati u drugu.

Izgleda da samo kod nas PISA testiranje predstavlja teret za budžet, a ne najveće i najbitnije međunarodno ispitivanje učeničkih postignuća u domenima matematičke i naučne pismenosti, koje treba da ukaže – da li su nam đaci po generacijama zaista ovladali potrebnim znanjima koja će im pomoći da savladaju  tzv. naučnu pismenost?

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ se protive takvom ophođenju države prema obrazovanju, jer su ozbiljne zemlje  to prepoznale kao put ka međunarodnoj podeli rada zasnovanoj na efikasnosti i tehnološkom progresu, što ima za cilj visoku i izuzetnu efikasnost njihovog budućeg razvoja.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top