Home » OBAVEŠTENJA » Seminar “Sindikati i politika“
Seminar “Sindikati i politika“

Seminar “Sindikati i politika“

Beograd, 2. Jun 2015.- Seminar “sindikati i politika“ održan je juče  u beogradskom “Aero klubu“ u organizaciji nemačke Fondacije Fridrih Ebert.

IMG_1660

Seminaru su, pored domaćina iz Fondacije Fridrih Ebert, prisustvovali predstavnici parlamentarne  Demokratske stranke (DS), predstavnici većih srpskih sindikalnih centrala i gost iz Nemačke.

Seminar je otvorio direktor kancelarije Friedrih Ebert u Beogradu Heinz Albert Huthmacher, koji je istakao da je učešće sindikata u politici potcenjeno kao pojam, jer je  strateški značajno za sve sindikate u Evropi.

On je ujedno i pozvao na veću uključenost sindikata u tokove politike i zajedničke borbe kroz socijaldemokratske ideje.

Skupu se obratio i Bojan Pajtić, predsednik Demokratske stranke, koji je upozorio da je Srbija danas zemlja jeftine radne snage i obespravljenih radnika i da deo krivice za stanje u kojem se Srbija danas nalazi snosi i Demokratska stranka.

On je, takođe, naglasio da će se Demokratska stranka odlučno boriti protiv toga i da će biti uvek otvorena za sve slobodne sindikate koji žele da se bore za prava radnika i koji imaju hrabrosti i snage da stanu uz DS, kao socijaldemokratsku organizaciju koja predstavlja jedinu relevantnu i nepokolebljivu opoziciju.

IMG_1662

Posebno je bilo zanimljivo čuti iskustva koja je učesnicima skupa preneo Josip Juratović, poslanik nemačkog Bundestaga, koji je kao sindikalac prošao put od radnika u proizvodnji do poslanika koji sada zastupa radničke ciljeve u nemačkom parlamentu.

Juratović je ocenio da su problemi svih zemalja na području nekadašnje zajedničke države identični, da su radnici postali žrtve reformi u kojoj se sindikati nisu snašli, jer se nisu dogovorili oko zajedničkog minimuma, odnosno zajedničkih ciljeva.

On je takođe ukazao da postoje problemi unutar evropskih sindikata kojima takođe nedostaje veća međusobna solidarnost i da je tu solidarnost potrebno jačati na svim nivoima kroz organizovanje otvorenih debata i foruma na temu jačanja saradnje sa partijama.

Za sindikate u Srbiji Juratović je imao jasnu poruku, a to je da se oni moraju ujediniti oko minimalnih ciljeva, kao na primeru minimalne cena rada koja je nedavno izborena i u Nemačkoj.

IMG_1679

Zapaženo izlaganje je imao i predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović koji je ukazao da u Srbiji nedostaje zajedničke sindikalne akcije, jer su sindikati dosta zatvoreni jedni prema drugima i nisu spremni na minimalnu zajedničku saradnju.

Takav odnos samo šteti radnicima i celom društvu, rekao je on i ukazao na trenutno stanje nakon usvajanja aktuelnog Zakona o radu koji je prošao bez većih sindikalnih otpora za šta po njemu najveću krivicu i odgovornost snose oni koji su radili na njegovom donošenju  i samom pregovaranju.

Čelnik Sloge je takođe istakao da danas u Srbiji jedino Sloga ima otvorenu saradnju sa političkom partijom, za razliku od drugih koji to kriju i ili ne žele da se javno eksponiraju.

Veselinović je ukazao i na to da je Sloga kritikovala DS  kada je ona bila u vlasti, a danas kada je opozicija postoji moralna obaveza da se  kao stranka socijalnih ideja podrži, jer je ona gotovo jedina koja se u parlamentu suprotstavlja gušenju radničkih prava  i građanskih sloboda.

Potpredsednik Sloge Vladimir Radosavljević istakao je neophodnost odbrane građanskih prava i sloboda kao preduslova sindikalne organizovanosti i izrazio nadu da će sindikati imati sluha za međusobno jačanje poverenja i minimalnih zajedničkih ciljeva koji su u interesu većine srpskih radnika.

Seminaru su, pored predstavnika Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ , prisustvovali i predstavnici iz sindikata UGS „Nezavisnost“, Saveza samostalnih sindikata Srbije, Konfederacije slobodnih sindikata, kao i visoki predstavnici DS, uključujući i predstvanike Vlade u senci.

Moderator skupa je bio Zoran Stoiljković, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top