Home » OBAVEŠTENJA » Sloga održala konferencija za štampu u Užicu

Sloga održala konferencija za štampu u Užicu

Užice, 02.08.2021. godine – Članovi Sindikata Sloga iz Užica i predstavnici centrale sindikata iz Beograda, Gornjeg Milanovca i Kragujevca održali su ispred sedišta Policijske uprave u Užicu konferenciju za štampu na kojoj su izneli detalje nezakonitog suspendovanja sa posla sindikalnog aktiviste Sloge i policajca Gliše Vidovića.

Na Konferenciji za štampu Vidović je izneo detalje o činjenicama koje se odnose na njegovu suspenziju, koju je  doživeo posle 28 godina rada i da se oseća razočarano što je kao častan i pošten policijski službenik i predsednik sindikata Sloga doživeo nepravdu od rukovodstva MUP-a, gde je bez ikakvog dokaza i na osnovu “jedne reči” doživeo da bude suspendovan i da mu egzistencija porodice bude ugrožena.

–  Sve ovo je nastalo kao posledica mog sindikalnog rada i opstrkcije od strane Puteva Užice, posebno uzimajuću u obzir i neka ranija dešavanja. Radnici preduzeća sam rekao u telefonskom razgovoru „da sam brz na potezanju olovke i krivičnih prijava”, što svi znaju, jer ja sa bahatim i nepismenim rukovodstvom komuniciram isključivo preko nadlenih instanci, rekao je Vidović.

On se javno upitao da li je slučajnost što je isti dan na društvenoj mreži sindikata objavio izveštaj inspekcije rada koja je konstatovala nepravilnosti u preduzeći Putevi Užice i pokrenula prekršani postupak prema tom preduzeću i direktoru Leki Korićencu.

–  Mislim da sam se svojim radom i zaštitom prava radnika kroz sindikat i kancelariju koju smo nedavno otvorili u Užicu zamerio centrima moći kojima ne odgovara širenje sindikata i nastojanje da se zaštite prava radnika i građana kroz sindikat i udruženje građana “Sloga” koje smo formirali u Užicu. Štitimo radnike besplatno. Pokrenuili smo mnogo postupaka protiv odgovornih lica u firmama, čak podneli i krivičnu prijavu načelniku Inspekcije rada koji nije radio svoj posao a morao je. Rešili smo preko 20 postupaka u sudskom sporu i preko 40 sporova vansudskim postupcima.

Na konferenciji je govorio i predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović koji je rekao da se radi o jednoj klasičnoj sprezi vlasti, kriminala i dela policije.

–  Ja Glišu Vidovića poznajem jedno desetak godina i za sve ove godine nisam nikada čuo od njega da je u našim službenim ili privatnim razgovorima bilo kada pomenuo oružje, što znači da nema šanse da je on bilo kome rekao da je „brz i lak na obaraču“. Najveći problem je ono što je i Vidović predhodno rekao, a to je što je Sloga u Užicu za godinu dana dobila poverenja više od 3000 članova. Nakon toga je formirano i udruženje građana Sloga. Na sceni je revanšistički potez nezabeležen u skorije vreme, sličan progonu sindikalaca  30-ih godina prošlog veka u Nemačkoj. Samo se Hitler obračunavao sa predstavnicima sindikata na takav način. Nažalost, i danas smo svedoci da se dešava slična stvar.

Veselinović je okupljenima rekao da je sve jasno kao dan, da se radi o klasičnoj nameštaljki da se Glišo Vidović diskredituje lažnim svedoćenjem službenice Puteva Užice.

–  Mi kao sindikat podnećemo krivičnu prijavu toj službenici za lažno prijavljivanje, kao i njenom direktoru koji je u tome učestvovao. Ne želimo da vršimo nikakav pritisak, ali ćemo policiji i tužilaštvu dati malo vremena da urade ono šta je u skladu sa zakonom, jer u suprotnom može svaki građanin u Srbiji da prijavi bilo kog policajca i da kaže da mu je  pretio oružjem. Ako bi se primenili isti metodi i aršini kao u slučaju Vidovića, mi u roku 24 sata ne bismo imali policajce u Srbiji. Zahtevamo da se ovo što pre privede kraju, neka se istraže ceo slučaj na način kako treba, a mi ćemo u svakom slučaju u septembru organizovati jedan masovan protest i zakrčiti prostor ispred Policijske uprave i Suda, da niko neće moći da prođe. Ovo nije vid pritiska, već  vid stimulacije da te institucije rade svoj posao  kako treba. Mi na ovome nećemo stati, jer je Vidović jedan častan policajac i vrhunski sindikalac i mi nećemo dozvoliti iživljavanje.

 

Predsednik Sindikata policije Sloga i predsednik GO Sloga Užice, Glišo Vidović  udaljen je sa posla 27. jula ove godine, odlukom načelnika Policijske uprave Užice,  zbog, navodne, „teške povrede službene dužnosti -ponašanja koje šteti ugledu MUP-a“. Njemu se stavlja na teret da je pravnici  preduzeća Putevi Užice, tokom telefonskog razgovora  rekao da je „lak na obaraču“, što on demantuje.

 

 

Informativna služba

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content