Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Nadamo se boljoj zaštiti naših radnika angažovanih u inostranstvu

Sloga: Nadamo se boljoj zaštiti naših radnika angažovanih u inostranstvu

Beograd, 18. jun 2015.- Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ odazvaće se pozivu Ministarstva za rad i Pripredne komore Srbije i uzeće učešće na sutrašnjem okruglom stolu na kome će biti prezentovan Nacrt zakona o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti.

udruzeni-sindikati-sloga_660x330Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ smatraju da će Srbija donošenjem ovakvog zakona doprineti boljem uređenju sistema u oblasti radnih odnosa i kroz njega precizirati uslove i procedure pod kojima poslodavci iz Srbije koji posluju na inostranom tržištu mogu upošljavati i upućivati radnike na rad u inostranstvo.

Nadamo se boljoj zaštiti naših radnika, jer bi ovim zakonom trebalo da se urede prava zaposlenih koji se upućuju na privremeni rad u inostranstvo, uslovi, postupak i obaveze poslodavca, saradnja organa i organizacija državne uprave koje vrše zaštitu i nadzor nad primenom ovog zakona.

Za nas je ovaj zakon posebno važan sa aspekta radnih migracija, sprečavanja nelegalnog upošljavanja i trafikinga radne snage od strane sumnjivih poslodavaca koji u uslovima krize nude široku lepezu sumnjivih poslova uz visoke zarade.

Naš sindikat je i u ranijem periodu iskazao veliko interesovanje za zaštitu naših radnika angažovanih u inostranstvu, posebno početkom 2014. godine kada smo apelovali na državu i njene predstavnike da pomognu radnicima zarobljenim u Rusiji.

Tada je, grupa od 150 do 200 srpskih radnika ostala „zarobljena“ nedaleko od Sočija u Rusiji, bez para, hrane i mogućnosti da se vrate kući.

Okrugli sto održaće se u petak, 19. juna 2015. godine, u prostorijama Privredne komore Srbije u Beogradu.

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*