Home » OBAVEŠTENJA » Sloga na konferenciji MOR-a
Sloga na konferenciji MOR-a

Sloga na konferenciji MOR-a

ŽENEVA – Beograd, 10.02.2019. godine. – Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite „Sloga“ od 5. do 8. februara ove godine učestvovao je u radu konferencije na visokom nivou u sedištu Međunarodne organizacije rada u Ženevi, Švajcarska.

Delegaciju „Sloge“ u Ženevi su predstavljali: predsednik sindikata zdravstva i potpredsednik „Sloge“ Predrag Đurić, njegov potpredsednik i član GO Nikola Erić, Aleksandar Milinić i Srđan Babalj.

Tema i cilj konferencije je bila : stvaranje platforme za dostupnost univerzalne svetske socijalne zaštite do 2030.godine, odnosno – da svi ljudi na svetu imaju jednaku zdravstvenu socijalnu zaštititu, bez obzira na prihode i da li su u radnom odnosu ili ne.

Ocenjeno je da svi pojedinci, posebno oni najsiromašniji bi trebalo da imaju pravo na univerzalnu besplatnu zdravstvenu i socijalnu zaštitu, jer je ona neophodna za ekonomski i društveni razvoj svakog pojedinca, nacije i zajednice.

Drugi deo konferencije bio je posvećen položaju dece u svetu. Procenjuje se da 1.3 milijardi dece širom sveta nije obuhvaćeno nikakvim vidom socijalne zaštite, kao i da oko 385 miliona dece živi u ekstremnom siromaštvu.

Cilj MOR-a je da svako dete ima socijalnu i zdravstvenu zaštitu koja je sadržana i u univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima. Prioritet je da se uspostavi socijalna zaštita dece širom sveta, kako bi se smanjila stopa siromaštva i kako bi deca imala bezbedan i zdrav život.

Međutim, da bi se to ostvarilo potrebna je promena percepcije pogleda na socijalnu zaštitu koja mora biti prioritet, zaključeno je na skupu.

Za naš sindikat boravak u Ženevi je bio od izuzetnog značaja, budući da „Sloga“ učestvuje u radu konferencije MOR-a, u kome se formiraju stavovi i zaključci od značaja za radno i socijalno zakonodavstvo i artikulišu takvi interesi i potrebe.

U pauzi konferencije delegacija je imala niz razgovora sa učesnicima skupa, gde su razmenjena iskustva iz oblasti zdravstva i socijalne zaštite u državama iz kojih dolaze.

Posebno ističemo sastanak sa sekretarom Međunarodne organizacije rada Veronique Coutherez, kojoj je delegacija „Sloge“ uručila na poklon knjigu “Duša Srbije“, našeg velikog prijatelja Zorana Petrovića.

Sloga Press

 

.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top