Home » OBAVEŠTENJA » Sloga na Drugom balkanskom sindikalnom forumu

Sloga na Drugom balkanskom sindikalnom forumu

Beograd, 19.02.2019.godine – Drugi balkanski forum sindikata održan je 16. februara, u Solunu, u Grčkoj, čiji je domaćin Panhelenska federacija radnika u industriji flaširanih pića. Slogan Foruma bio je “mozaik naroda – mozaik mira”, koji naglašava važnost mira, solidarnosti i saradnje među radnicima na Balkanu.

Sindikalne organizacije , njih 17 organizacija iz sedam balkanskih zemalja, okupile su se kako bi razgovarale i razmenile iskustva sa problemima sa kojima se suočavaju radnici balkanskih zemalja i situaciji sindikalnog pokreta u regionu.

Na početku skupa domaćin je prikazao film o borbi njihovog sindikata protiv multinacionalne kompanije „Koka Kola“ koja je pre nekoliko godina zatvorila svoje punionice u Solunu. U filmu je prikazano kako se taj sindikat godinama bori svim raspoloživim sredstvima i metodama i kako se ne odustaje od dalje borbe.

Na Forumu je zapaženo izlaganje imao i predsednik Uduženih sindikata Srbije „Sloga“ Željko Veselinović, koji je izneo goruće probleme sa kojima se radništvo Srbije danas suočava.

Zbog velike zainteresovanosti o protestima koji se svake nedelje već nekoliko meseci događaju u Srbiji, prvi čovek „Sloge“ je objasnio genezu i strukturu protesta, stavljajući u fokus nezadovoljstvo građana malim platama, penzijama i drugim primanjima.

U izlaganjima drugih delagata na Forumu uočeno je da je situacija u njihovim zemljama daleko bolja u odnosu na nas, gde mi možemo da se uporedimo samo sa Turskom, gde su problemi radnika gotovo slični ili identični.

U završnoj rezoluciji zaključeno je da svi članovi Balkanskog sindikalnog foruma moraju delovati ujedinjeno u korist radnika.

Generalni sekretar WFTU, drug Mavrikos bio je prisutan na sastanku sindikata Balkana.

 

Delegaciju Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ sačinjavali su predsednik Željko Veselkinović, potpredsednik Vladimir Radosavljević i član GO Pavle Heđeši.

O Balkanskom  sindikalnom forumu

Prvi Balkanski sindikalni forum  održan je aprila 2016. godine u grčkom gradu Solunu  i bio je posvećen jačanju regionalne saradnje među sindikatima Balkanskog poluostrva, tržištu rada i ulozi sindikata u odbrani prava radnika pod sve jačim naletom globalizacije i pritiscima multinacionalnih kompanija koje konstantno krša prava ljudi na život i rad.

 

Informativna služba

 

 

 

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*