Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Minimalac u Srbiji uslovljen stranim investicijama

Sloga: Minimalac u Srbiji uslovljen stranim investicijama

Beograd, 10.08.2018. godine. – Priča o minimalcu u Srbiji je odavno devastirana nepostojećim i fingiranim socijalnim dijalogom dva reprezentativna sindikata, malog udruženja Unije poslodavaca i države u instituciji zvanoj Socijalno-ekonomski savet (SES).

I potpuni ekonomski laik vidi da je visina minimalca uslovljena i zarobljena sporazumima i za javnost netransparentnim dogovorima aktuelne vlasti sa takozvanim stranim investitorima koji se uz subvencije države i na teret budžeta svakodnevno privlače da ulažu u takozvanu srpsku “šrafciger industriju” zbog jeftine manuelne radne snage i često visokih subvencija.

Građani širom Srbije su svakodnevno svedoci otvaranja takvih fabrika, uz pompezna okupljanja stranačkih aktivista, frenetičnih aplauza i poruka najviših autoriteta vlasti da se strane investicije mere u milijardama dinara i stotinama hiljada novootvorenih radnih mesta.

Istina je da u takvim fabrikama i pogonima radnici rade za unapred dogovoreni između države i stranih investitora minimalac, eventualno koji procenat više, budući da im se kroz isplatu zarade često uračunava topli obrok i prevoz do posla, a što dokazuju dosadašnji brojni štrajkovi i protesti radnika nezadovoljnih zaradama i uslovima neplaćenog prekovremenog rada kod stranog poslodavca.

Takvu lošu situaciju kod stranih poslodavaca u Srbiji koriste i mnogi domaći neodgovorni poslodavci, posebno po unutrašnjosti Srbije gde ima mnogo nezaposlenih i sve više gladnih ljudi, pa pojedini radnici u trgovinama, trafikama, kafićima, pekarama i na sezonskim radovima rade ucenjeni i ispod minimalca, potpuno nezaštićeni od države.

Da ne budemo samo kritizeri, mi tvrdimo da postoji više načina i metoda kako bi minimalac u Srbiji bio daleko i značajnije veći. Jedan je da se predefinišu učesnici Socijalno-ekonomskog saveta i da se uključe i drugi sindikati, ali i predstavnici velikih i malih stranih investitora.
Drugi, mnogo efikasniji način je da se sinhronizovanim štrajkovima po čitavoj Srbiji strani i domaći poslodavci nateraju na veće zarade.

Na našu opštu žalost, u ovom trenutku nam se čini da je ovaj drugi predlog mnogo bliži realnosti nego iskrena želja za socijalnim dijalogom.

Informativna služba

 

.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content