Home » SAOPŠTENJA » SLOGA: Ispitati smrt neprijavljenog radnika Dejana Golubovića

SLOGA: Ispitati smrt neprijavljenog radnika Dejana Golubovića

Beograd, 31.01.2019.godine – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pozivaju nadležno državno tužilaštvo i policiju da odmah i bez oklevanja reaguju i preispitaju sve navode o kojima piše dnevni list „Blic“, i sumnji roditelja da im je sin Dejan Golubović iz Pirota, kao neprijavljeni radnik obezbeđenja „Soko Group“ u 2014. godini preminuo na koridoru 10 kod Bele palanke, i da mu je telo sa gradilišta zbog neprijavljivanja izmešteno kilometar dalje, a zatim zapisnikom konstatovano da je reč o ribolovcu koji je zbog hladnoće preminuo pored trase autoputa.

Da nije ozbiljna porodična tragedija, ovo bi mogao biti loš scenario za neki film iz trećerazredne krimi produkcije, međutim, ukoliko je ovo istina, jer kako se navodi postoje svedoci, onda se radi se o teškom krivičnom delu i urušavanju pravnog sistema države Srbije zbog prikrivanja smrti, uništavanja tragova lica mesta ili zločina, sa nesagledivim posledicama po ukupno krivično i radno-pravno zakonodavstvo.

Smatramo da moraju snositi odgovarnost svi oni koji su eventualno po dokazivanju učestvali u prikrivanju zločina ili propustili radnje kojima se ovaj zločin na ovakav način prikrio.

Posebno uznemiruju navodi da je radnik bio samohrani otac na gradilištu koji je radio neprijavljeno u preduzeću čiji je vlasnik Zoran Livaja, član GO SNS, vladajuće stranke, čija je firma više puta od strane inspekcije rada prekršajno sankcionisana zbog nesačinjavanja ugovora o radu i neprijavljivanja radnika na obavezno socijalno osiguranje.

Ukoliko se na ove navode ozbiljno ne reaguje, otvoreno pitamo nosioce vlasti – šta je sledeće?

U ovom trenutku više desetina hiljada radnika u građevinskom sektoru širom Srbije, a posebno onih u sivoj zoni strepi. Svi se oni danas pitaju – hoće li nekome od poslodavaca u Srbiji možda pasti na pamet još neka bizarna ideja poput ove na koridoru 10, pa da kod neke eventualne nesreće na radu, kao primer urušavanja potpornih zidova u temelju neke od građevina, poslodavac tvrdi da su radnici žrtve sopstvenih interesa jer su kopali gliste i crve za pecanje.

Informativna služba

 

POVEZANA VEST: PREMEŠTALI MRTVOG ČOVEKA Samohrani otac umro na poslu, pa ga proglasili ribolovcem da bi FUNKCIONER SNS IZBEGAO POSLEDICE

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*