Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Hitno zaštititi radnike Geoksa
Sloga: Hitno zaštititi radnike Geoksa

Sloga: Hitno zaštititi radnike Geoksa

Beograd, 6. septembar 2016.-  Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ zahtevaju od  države hitnu reakciju i slanje inspekcije rada u italijansku kompaniju za proizvodnju obuće „Geoks“ u Vranju, u kojoj su radnici juče samoorganizovano stupili u štrajk zbog obavezujuće odluke poslovodstva na prekovremeni, neplaćeni rad od jednog sata dnevno.

Prema našim informacijama, poslovodstvo fabrike je zbog štrajka zatražilo sastanak sa predstavnicima različitih fabričkih celina, međutim, budući da radnici u Geoksu, kao i oni u koreanskoj Juri nisu sindikalno organizovani, postoji opravdana sumnja da će se prema onima koji su učestvovali u štrajku vršiti pritisak, a nakon toga i odmazda u vidu „crnih lista“ za otpuštanja.

Kao sindikat dužni smo i obavezni da još jednom skrenemo pažnju javnosti na učestalost prakse, posebno u privatnom sektoru gde poslodavci sve češće pribegavaju zahtevima da im radnici rade prekovremeno i neplaćeno, pravdajući se obimom posla i rokovima.

Smatramo da je ovakvo ophođenje poslodavaca prema zaposlenima posledica hroničnog nedostaka radnih mesta u Srbiji, male potražnje radne snage, niske cene rada, ali i izjava premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je više puta do sada u medijima rekao da on lično ne razume onog koji zahteva da mu se plati prekovremeni rad, čime je dat podstrek, posebno poslodavcima stranih kompanija da se ovako ponašaju prema svojim zaposlenima.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pratiće pomno razvoj situacije u Geoksu, posebno nakon što je sindikatu pristupila i Gordana Krstić, bivši zaposleni te kompanije koja je nedavno dobila otkaz jer je kao šef kontrole kvaliteta šivenja pokušala da zaštiti radnice od psihičkog i fizičkog maltretiranja šefice organizacije proizvodnje, italijanke Ticijane Ćesoti.

Informativna služba

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top