Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Hitno zaštititi radnike Geoksa

Sloga: Hitno zaštititi radnike Geoksa

Beograd, 6. septembar 2016.-  Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ zahtevaju od  države hitnu reakciju i slanje inspekcije rada u italijansku kompaniju za proizvodnju obuće „Geoks“ u Vranju, u kojoj su radnici juče samoorganizovano stupili u štrajk zbog obavezujuće odluke poslovodstva na prekovremeni, neplaćeni rad od jednog sata dnevno.

Prema našim informacijama, poslovodstvo fabrike je zbog štrajka zatražilo sastanak sa predstavnicima različitih fabričkih celina, međutim, budući da radnici u Geoksu, kao i oni u koreanskoj Juri nisu sindikalno organizovani, postoji opravdana sumnja da će se prema onima koji su učestvovali u štrajku vršiti pritisak, a nakon toga i odmazda u vidu „crnih lista“ za otpuštanja.

Kao sindikat dužni smo i obavezni da još jednom skrenemo pažnju javnosti na učestalost prakse, posebno u privatnom sektoru gde poslodavci sve češće pribegavaju zahtevima da im radnici rade prekovremeno i neplaćeno, pravdajući se obimom posla i rokovima.

Smatramo da je ovakvo ophođenje poslodavaca prema zaposlenima posledica hroničnog nedostaka radnih mesta u Srbiji, male potražnje radne snage, niske cene rada, ali i izjava premijera Srbije Aleksandra Vučića koji je više puta do sada u medijima rekao da on lično ne razume onog koji zahteva da mu se plati prekovremeni rad, čime je dat podstrek, posebno poslodavcima stranih kompanija da se ovako ponašaju prema svojim zaposlenima.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ pratiće pomno razvoj situacije u Geoksu, posebno nakon što je sindikatu pristupila i Gordana Krstić, bivši zaposleni te kompanije koja je nedavno dobila otkaz jer je kao šef kontrole kvaliteta šivenja pokušala da zaštiti radnice od psihičkog i fizičkog maltretiranja šefice organizacije proizvodnje, italijanke Ticijane Ćesoti.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*