Home » OBAVEŠTENJA » U Srbiji se radi za siću

U Srbiji se radi za siću

Izvor: vesti-online.com, 6. septembar 2016.

Autor: D. Dekić. –

U jeku nategnutih pregovora države Srbije, sindikata i poslodavaca o povećanju minimalne cene sata rada koja iznosi 121 dinar, ili manje od evra, lider Ujedinjenih granskih sindikata Sloga Željko Veselinović otkriva za „Vesti“ da je srpski rad jeftiniji čak i od sata rada u najnerazvijenijoj kineskoj regiji gde se zaradi 160 dinara ili 1,29 evra.

Srpsku bitku za povišicu u rasponu od pet, pa do manje od deset centi, stižu još porazniji podaci da su poslednje merene majske prosečne plate u Srbiji niže od mesečnih zarada u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Prednjači Slovenija sa 1.022 evra, sledi Hrvatska sa 755, pa Crna Gora sa 489, a ispred Srbije su i BiH sa 424, i Makedonija čiji je prosek 379 ili za dva evra viši od srpskog.

Koliko je situacija jadna govori i poslednje istraživanje da je sat radnog vremena u javnim preduzećima koja listom posluju sa gubicima skoro četiri puta plaćeniji u odnosu na srpski privatni sektor.

– Strašan podatak je da smo gori od najzaostalijih i da je situacija toliko loša u privatnom sektoru koji, puneći budžet, nosi sistem države. Naš sindikat je još 2009. godine tražio da odnos plata u javnom sektoru koji je bio jedan prema devet, odnosno minimalac 22.000 dinara (210 evra), a plate u državnom sektoru i 120.000 (1.200 evra), bude sveden na jedan prema pet. Uzalud, svaka vlast se pravila da nas ne čuje – pojašnjava sindikalni lider.

Željko Veselinović sumnja u zvanične podatke o smanjenju nezaposlenosti u Srbiji.

– Deluje kao da se sve šteluje, pa i priče da je broj nezaposlenih ispod 16 odsto prvi put u modernoj istoriji, a na birou manje od 700.000 ljudi.
Pitamo se prema kojoj metodologiji kada znamo da 1,6 miliona radi, a ako je 700.000 jasno je i da je nezaposlenih i više od 35 odsto – kaže Veselinović koji smatra da se statistički podaci plasiraju u dnevno-političke svrhe.

Lekari i profesori u školama su, kaže, pali i ispod proseka, a teški gubitaši javna preduzeća Elektroprivreda Srbije imaju plate 80.000 do 100.000 dinara, kao i Srbija gas sa enormnim dugom i Telekom.

– Ta javna preduzeća su meka za udomljenje partijskih kadrova, pa su zato i sistematizacije radnih mesta potpuno neuređene, izmišljena su neka radna mesta. Kada bi se malo dublje istražilo, videli bi da je više hiljada ljudi koji ne idu na posao, a primaju plate, da radnici rade, a vrh firme se baškari. Gomila savetnika, pomoćnika, zamenika sa ogromnim platama, negde ih ima i više od stotinu i takvi će potpuno urušiti državu – kaže Veselinović.

Pokazuje se, kako ističe naš sagovornik, da niko ne namerava da reformiše javni sektor iako on guta ogromne pare građana.

– Partije se smenjuju na vlasti i to tako puštaju jer vrana vrani oči ne vadi – zaključio je naš sagovornik.

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*