Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Država da omogući adekvatno lečenje, penzionisanje i besplatne lekove za dijabetičare

Sloga: Država da omogući adekvatno lečenje, penzionisanje i besplatne lekove za dijabetičare

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” povodom 14. novembra Svetskog dana dijabetesa pozivaju državu da svim građanima obolelim o ove opake bolesti omogući adekvatno lečenje, besplatne lekove i snižavanje kriterijuma za penzionisanje.

Umesto ulaganja u nacionalne stadione, Srbiji su potrebne domaće fabrike lekova protiv dijabetisa, jer su neki vrlo efikasni lekovi i merači šećera koji se uvoze iz inostranstva za većinu obolelih veoma skupi i nedostižni.

Ujedno, zahtevamo od Vlade Srbije da odobri veći prijem u radni odnos endokrinologa, da ulaže u programe razvoja prevencije dijabetesa, bolesti koja se smatra “tihim ubicom”, generatorom slabljenja srčane i bubrežne funkcije kod ljudi, a samim tim i povećava sve troškove lečenja obolelih.

Takođe, nadležni u PIO fondu bi morali da imaju posebne kriterijume za penzionisanje radnika obolelih od dijabetisa, odnosno snižavanje granice i kriterijuma za odlazak u invalidsku penziju po tom osnovu.

Nažalost, najveći problem obelelih dijabetičara je novac, budući da im je uz terapiju neophodna i zdrava ishrana, prilagođena prirodnom balansu insulina, što je u praksi veliki problem, jer većina obolelih u Srbiji živi od potrošačke korpe koja je daleko od realnosti u kojoj žive.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” će se u svom sindikalnom, a posebno političkom angažovanju zalagati za rešavanje ovakvih problema i insistirati na jačanju prevencije protiv svih opakih bolesti, posebno dijabetisa, šećerne bolesti.  

Svetski dan dijabetesa donet je na inicijativu Međunarodne dijabetološke federacije i Svetske zdravstvene organizacije, usvojen je u preko 160 zemalja širom sveta i ima za cilj da skrene pažnju na značaj i prevenciju ove bolesti.

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.
Skip to content