Home » SAOPŠTENJA » Sloga će podržati radnike Simpo – Šik u Kuršumliji

Sloga će podržati radnike Simpo – Šik u Kuršumliji

Udruženi sindikati Srbije “ Sloga” odazvaće se pozivu za podrškom u rešavanju problema više od 400 nezadovoljnih radnika preduzeća Simpo – Šik u Kuršumliji koji su najavili su blokadu puta Niš-Priština, ukoliko im država ne reši problem u narednih 25 dana.

U pismu koje su uputili sindikatru Sloga radnici ovog preduzeća najavili su blokadu puta Niš-Priština, ukoliko im država u narednih 25 dana ne reši problem koji se tiče uplate i povezivanje radnog staža za poslednjih 10 godina i isplatu zarada u skladu sa zakonom.

Zahtevamo hitno rešavanje njihovih problema, jer je potpuno neverovatno da se u državi koja sebe poredi sa ekonomskim tigrom u regionu događaju stvari koje više liče na ranu fazu industrijskog kapitalizma u kome se radnik isključivo doživljava kao osnovno sredstvo za rad i stvaranje kapitala bez prava koja mu po aktuelnim zakonima pripadaju.

Radnicima u ovom preduzeću se isplaćuju zarade u iznosu od 28 000 dinara, što je niže od minimalne cene rada u republici Srbiji koja iznosi 32 000 dinara. Njima se, takođe, konstantno preti otkazima ukoliko se pobune i traže povezivanje radnog staža.

Zbog toga oni više od 10 godina u penziju odlaze sa minimalnim iznosima od 14.000 dinara, a tužbe podnose tek posle prve penzije zbog straha od osvete i gubitka posla od koga su bili egistencijalno zavisni i to na nivou dnevnog preživljavanja, što je postalo neizdržljivo.

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content