Home » OBAVEŠTENJA » VESELINOVIĆ: Vlast subvencije stranim kompanijama obesmislila (VIDEO)

VESELINOVIĆ: Vlast subvencije stranim kompanijama obesmislila (VIDEO)

Željko Veselinović (46) je predsednik je Udruženih sindikata Srbije “Sloga” i odbornik u Skupštini Beograda, poznat je po britkom jeziku da stvari naziva pravim imenima, pa ga rado u goste, za savet i akciju, zovu zaposleni u preduzećima gde su pravo i pravda zaspali, ali ne i nada za svetlom na kraju tunela.

Željko Veselinović  je po zanimanju diplomirani ekonomista, a sindikalnim radom (čitaj: borbom!) počeo da se bavi još krajem 2000 godine u tadašnjem gigantu “Sartidu”, u rodnom Smederevu. Starije kolege su prepoznale njegovu pozitivnu energiju, pa je sa samo  29 godina izabran za predsednika sindikata, inače najmlađeg u istoriji ovog privrednog velikana iz Smedereva. Sindikalni rad nastavlja i po dolasku novog, američkog, vlasnika “USS Steela” i dovodi sindikat do reprezentativnosti, u fabrici koja je tada brojala gotovo 10.000 radnika.

Od 2008. godine preuzima vođenje Udruženih sindikata Srbije “Sloga”, koju je formirao zajedno sa još nekoliko prijatelja i postaje njen drugi predsednik. Broji mu se da je od retkih ljudi koji je u svojoj karijeri prošao sve instance od smenskog poverenika u fabrici do predsednika republičkog sindikata.

Vodio i organizovao nebrojano strajkova i protesta. Član prvog Odbora za bezbednost i zdravlje na radu  formiranog u Srbiji kao i mreže sindikalista pri Evropskoj Levici i Evropskog socijalnog foruma.

Nađe neizostavno vreme i za sport, predsednik je Kluba  američkog fudbala “Plavi Zmajevi” , a bio je i član UO Šahovskog kluba Smederevo, u vreme  kada je Klub bio prvak Srbije i osvajač Kupa 2010. godine.

Takođe, bio je i savetnik predsednika Vlade AP Vojvodine za radne odnose i socijalno ekonomska pitanja. Član je Srpske kraljevske asocijacije akademika inovatora i naučnika  SKAIN. Gradski odbornik Skupštine Bograda je od 2018. godine.

– Ne prođe nedelja a da ne čujemo o ozbiljnom o kršenju osnovnih prava radnika zaposlenih kod bogato subvencionisanih stranih kompanija, zašto se priča da je južnokorejska “Jura” postala privilegovani “šampion bahatosti”, šta se krije ili gde se to, očigledno, strateški greši sa astronomskim subvencijama za strane kompanije Srbiji – rekao je Veselinović između ostalog za Glas javnosti.

Ceo razgovor pogledajte na kanalu:

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=pM0XsUV1VVw[/embedyt]

 

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*