Home » OBAVEŠTENJA » SLOGA: 100 DANA VLADE BEZ POZITIVNE OCENE SINDIKATA
SLOGA: 100 DANA VLADE BEZ POZITIVNE OCENE SINDIKATA

SLOGA: 100 DANA VLADE BEZ POZITIVNE OCENE SINDIKATA

Od Vlade smo očekivali mnogo više, pre svega otvaranje novih radnih mesta, pronalazak strateških partnera preduzeća u restruktuiranju i oživljavanje proizvodnje.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, prvih 100 dana rada Vlade Srbije ne mogu oceniti pozitivnom ocenom, jer osim usvajanja niza sistemskih zakona po hitnoj proceduri i bez saglasnosti socijalnih partnera nije uradila mnogo na poboljšanju ekonomskog standarda svojih građana.    

Od Vlade smo očekivali mnogo više, pre svega otvaranje novih radnih mesta, pronalazak strateških partnera preduzeća u restruktuiranju i oživljavanje proizvodnje.

Zakoni koji su usvajani po hitnoj proceduri, bez saglasnosti socijalnih partnera i bez javne rasprave, bacili su veliku mrlju na pitanje sindikalne ocene rada Vlade, jer je ona oktroisanim načinom njihovog usvajanja pokazala da ne poštuje demokratiju, sopstvene zakone i principe koji se poštuju u EU.

Smatramo da takav pristup usvajanju proizilazi iz posledice stagniranja vladajuće koalicije, koja je i proteklih dve godine bila na vlasti u manje više sličnom sastavu, a kojoj se sada žurilo da nadoknadi izgubljeno vreme i da ih donese na način kojim je ozbiljno osporena zakonitost i pravilnost u donošenju i usvajanju zakona.

Takođe, ozbiljno nas zabrinjava porast antisindikalne kampanje koja se vodi protiv sindikata kao nezaobilaznih faktora u tripartitnom odlučivanju, a kojoj nisu odoleli ni Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, i koja je nedavno i od predsednika najvećeg Nemačkog saveza sindikata DGB, Rajnera Hofmana ocenjena kao neprihvatljivom za zemlju koja očekuje punopravno članstvo u EU.

Vlada mora da zna da ona nije država, već samo predstavnik države, od koje se očekuje da bude garant poštovanja zakona i vladavine prava, prema Ustavu, kao temeljnom dokumentu na kome  je zasnovana Republika Srbija.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top