Home » OBAVEŠTENJA » Sindikati uznemireni sporazumom države i Hestila o suzbijanju bolovanja. Kinezi i Vlada dogovorili pritisak na lekare radnika?

Sindikati uznemireni sporazumom države i Hestila o suzbijanju bolovanja. Kinezi i Vlada dogovorili pritisak na lekare radnika?

Izvor: Danas, 06.10.2017. –

Autor: Gojko Vlaović. –

Sastanak srpskih ministara zdravlja i rada sa kineskim ambasadorom i direktorom fabrike Hestil Srbija predstavlja neprihvatljivo dodvoravanje nadležnih u Srbiji stranom investitoru na uštrb radnika, a epilog toga će biti pritisak nadležnih na lekare kako bi se smanjio broj odobrenih zahteva za bolovanje.

To je protivno svim zakonskim rešenjima u Srbiji a ministri zdravlja i rada dužni su da obelodane javnosti šta su se konkretno dogovorili sa kineskom stranom – kaže za Danas Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, nakon saopštenja da su Zlatibor Lončar, ministar zdravlja, i Zoran Đorđević, ministar rada, sa Li Mančangom, ambasadorom Kine u Srbiji, i Song Šiaiem, direktorom Hestil Srbija, dogovorili „mehanizme za kontrolu bolovanja u smederevskoj železari“.

Raditi u smederevskoj železari, koja je pored svega i „stara“ fabrika kada je reč o godinama života zaposlenih je veoma teško i odgovorno. Temperature su visoke, udiše se prašina, postoji i niz drugih stvari koji se odražavaju na zdravlje radnika zbog čega su oni prinuđeni da idu na bolovanje. U najvećem broju slučajeva je to opravdano. Bilo kakvo ograničavanje tog jednog od najosnovnijih i najvažnijih radničkih prava bilo bi drskost i flangrantno ugrožavanje zdravlja zaposlenih ukidanjem mogućnosti da se leče odsustvujući sa posla – navodi Veselinović za Danas.

On postavlja pitanje zašto su srpski ministri uopšte razgovarali sa Kinezima o tome kada već postoje adekvatna zakonska rešenja vezana za pravo korišćenja bolovanja u Srbiji. Naš sagovornik ističe da očekuje da će nadležni u Vladi Srbije izvršiti pritisak na lekare u Smederevo da pooštre kriterijume za odlazak na bolovanje, a da je krajnji cilj izmena Zakona o radu kako bi se dodatno ograničila radnička prava.

– Koliko nam je poznato, Kinezi od Vlade Srbije traže i izmenu zakonskih rešenja o bolovanju, to jest da se umesto 65 odsto od zarade za vreme bolovanja dobija svega 35. Na taj način bi se zaposleni demotivisali da idu na bolovanje odnosno radili bi i kad bi bili bolesni što bi se štetno odrazilo na njihovo zdravlje. Kinezi žele takođe da izmenama Zakona o radu olakšaju mogućnost poslodavca da privoli radnika na prevremeni rad, to jest da fabrici bude dostupan 24 časa dnevno. Potrebno je da nadležni prestanu da se ponašaju neodgovorno što znači da država treba da prestane da daje bilo kakvu pomoć ili mogućnost korišćenja njene imovine Hestilu zbog čega često stižu zamerke iz Brisela ali i da odustane od ideja o promeni Zakona o radu i izmenama zakonskih rešenja o bolovanju – ističe za Danas predsednik Sloge Željko Veselinović.

Opširnije na: Kinezi i Vlada dogovorili pritisak na lekare radnika?

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*