Home » OBAVEŠTENJA » Sloga: Ministarstva da obelodane šta su dogovorili sa kineskim Hestilom
Sloga: Ministarstva da obelodane šta su dogovorili sa kineskim Hestilom

Sloga: Ministarstva da obelodane šta su dogovorili sa kineskim Hestilom

Beograd, 05.10. 2017. – Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ traže i zahtevaju od Ministarstva za rad i Ministarstva zdravlja da radnicima smederevske Železare i celokupnoj javnosti Srbije obelodane šta su konkretno dogovorili sa rukovodstvom kineske firme „HBIS grup Srbija“ u vezi novog mehanizama kontrole odobravanja bolovanja u toj firmi.

Izjava ministra Đorđevića da su bolovanja, neretko predmet zloupotrebe, te da se u saradlji sa Ministarstvom zdravlja razmatra pilot-projekat da se kineskoj kompaniji Hestil omoguće posebni mehanizmi za nadzor bolovanja je skandalozan i u samoj najavi u suprotnosti sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o radu.

Zato tražimo od ta dva ministarstva da nam konkretno odgovore šta predviđa taj pilot -projekat, kako će se on sprovoditi i na osnovu kojih kriterijuma, i hoće li Hestil dovoditi svoje doktore iz Kine u Smederevo da oni zaposlenima otvaraju bolovanje?

Bojimo se da je ovo samo još jedan u nizu propagandno populističkih poteza naše Vlade u dodvoravanju  stranim investitorima i nastavak unižavanja sopstvenih građana sa jedinim ciljem da se radnici obeshrabre da idu na lečenje kada su bolesni.

I ministar Đorđević i ministar Lončar bi trebalo da znaju da zaposleni u smederevskoj Železari rade u jako teškim uslovima, da su često izloženi raznim hemikalijama i izduvnim gasovima štetnim i opasnim po zdravlje.

Ukoliko bi se ovakav ustupak Hestilu omogućio, bio bi to i svojevrstan presedan sa nesagledivim posledicama po pitanje zdravlja svih zaposlenih u Srbiji, budući da bi njegova primena omogućila da i drugi od države traže svoja posebna pravila u ophođenju sa radnicima.

Informativna služba

 

 

.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top