Home » PRENOSIMO » Sindikat Sloga u FAP-u traži podatke o prodaji dela imovine

Sindikat Sloga u FAP-u traži podatke o prodaji dela imovine

BEOGRAD – Sindikat Sloga u FAP Priboj saopštio je danas da podržava privatizaciju tog preduzeća, ali je izrazio sumnju u to da su menadžment i Nadzorni odbor u stanju da je sprovedu bez problema jer, kako tvrdi, već duže vreme ne daju verodostojne podatke državi.

fap„Ima isuviše mnogo nedoumica oko načina privatizacije, troškova vezanih za to, biznis plana budućeg vlasnika, broja radnika koji ostaju, načina njihovog odabira i postupka rešavanja statusa ostalih radnika, kao i imovine koja neće biti predmet interesovanja SISUAUTA iz Finske“, navodi se u saopštenju sindikata Sloga u FAP-u.

Da bi radnici, ali i država znala na čemu su, „neophodan i dovoljan uslov je smena sadašnjeg nelegalnog Nadzornog odbora I menadžmenta koji ne daje duži niz godina verodostojne podatke državi“, navodi se u saopštenju.

„Kao potvrda da je praksa prikrivanja uzela toliko maha da preti da nam uništi ceo sistem, navodimo prikrivanje dokumenata o prodaji dela imovine FAP-a, koji će biti potopljen izgradnjom hidroelektrane i pred izričitog protivljenja kolegijuma i stručnih službi FAP-a. Pitamo se da li su o ovome obavešteni budući kupac, kao i ovlašćene osobe iz državnih organa, nadležne za privatizaciju?“, pitaju se predstavnici sindikata u saopštenju.

Sindikat „Sloga FAP“ se protivi najavljenom usvajanju ranije odbacenog finansijskog izveštaja za 2012. godinu i pozvao je državu da reaguje.

Kako navodi taj sindikat, finansijski izveštaj za 2012. je netacan i zato predstavnici sindikata traže hitnu reakciju Ministarstva privrede i policije.

Na sednici Skupštine akcionara, koja je održana 26. septembra 2013. godine, nije usvojen finansijski izveštaj za 2012. godinu, prema kojem je FAP imao više od šest milijardi dinara u zalihama, a poslednji produženi rok za njegovo usvajanje bio je upravo kraj septembra iste godine.

„Usledila su dva popisa imovine FAP-a, koja su potvrdila naše navode, a u međuvremenu, Nadzorni odbor, iako mu je prestao mandat zbog neusvajanja finansijskog izveštaja, doneo je niz nezakonitih odluka, Izmedu ostalog, o prodaji zaliha u staro gvožđe i time omogućio još jednu pljacku imovine FAP-a“, navodi se u saopštenju sindikata.

Sindikat Sloga FAP-a tvrdi da su predmet prodaje rezervni delovi, specijalni, merni i rezni alati, koji se, bez poštovanja procedure, prodaju privatnim preduzećima na kilogram, a ta preduzeća ih preprodaju po višestruko skupljim cenama.

Sindikat će o tome, kako se navodi, obavestiti i Savet za borbu protiv korupcije.

Vlada Srbije i finska kompanija SISU potpisali su Memorandum o razumevanju krajem maja i tada je najavljeno da bi proizvodnja kamiona u FAP-u mogla da pocne u septembru.

Tanjug

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*