Home » OBAVEŠTENJA » Sindikat Sloga FOM Prokuplje poručuje da radnik nije rob, već zaposleni!

Sindikat Sloga FOM Prokuplje poručuje da radnik nije rob, već zaposleni!

Prokuplje, 27. maj 2015.- Petnaestorici radnika Fabrike obojenih metala u privatnom vlasiništvu (FOM) u Prokuplju koji su nedavno dobili otkaz nakon što su odbili da rade dok ne dobiju plate i zdravstvene knjižice pridružili su se i svi ostali proizvodni radnici koji su totalno obustavili rad i proizvodnju.

U ovom trenutku su svi preostali proizvodni radnici u znak solidarnosti sa otpuštenim kolegama odbili da rade i da se se vrate u fabričke hale, iako nam rukovodstvo upućuje poslednji poziv da se vratimo pod pretnjom da ćemo i mi takođe dobiti otkaze Ugovora o radu.

Pretnja otkazima za nas više ništa ne znači, mi smo slobodni ljudi i nismo ničiji robovi da bi radili za džabe u fabričkom krugu koji sve više zahvaljujući ponašanju poslovodstva liči na radni logor, a ne radno mesto zaposlenog.

Nama je prosto neshvaljivo ponašenje našeg direktora kojim nam anulira sva prava po osnovu rada, dok se on istovremeno poziva na odredbe zakona koje krši. Mi nemamo radni staž više od dve godine, nemamo zdravstvene knjižice da se lečimo, a minimalne plate smo na jade uspevali da dobijemo s vremena na vreme i to samo kada smo obustavljali rad.

Iako smo se do sada više puta obraćali državnim i inspekcijskim organima, oni su pokazali svoju nemoć, ili je nešto drugo u pitanju kada ni oni ne mogu sa svojim ovlašćenjima da stanu na put bahatosti.

A kolika je ona vidi se i u naredbi direktora kojom se inspekcijskim organima zabranjuje ulaz u fabriku bez njegove saglasnosti. (u nastavku)

Zato smo odlučili da kada ne može država, mi preduzmemo radikalnije mere, pa razmišljamo i da svojim telima blokiramo ulaz u fabriku kako bi odbranili  dostojanstvo rada u slučaju da poslodavac  nađe nove žrtve koje bi eksploatisao.

Predsednik Sindikata Sloga FOM Prokuplje
Slavoljub Popović

Capture

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*