Home » SLOGA VESTI » RIJALITI: „Socijalno-ekonomski savet“

RIJALITI: „Socijalno-ekonomski savet“

SLOGA KOMENTAR:

11. septembar 2015.

U ponedeljak vanredno izbacivanje. Nominovani predstavnici sindikata i poslodavaca!

1Radna grupa u sastavljena od predstavnika takozvanih reprezentativnih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS „Nezavisnost“, poslodavaca i predstavnika Vlade Srbije – nije uspela ni danas da se dogovori oko minimalne cene rada za narednu godinu.

Zbog toga će se na sednici Socijalno-ekonomskog saveta u ponedeljak definitivno ustanoviti da se predstavnici radne grupe nisu dogovorili, i gle čuda – Vlada Srbije će kao medijator zbog navodnog izostanka dogovora dati svoj predlog – dinar, dva više – koji će se kao i u svim slučajevima predhodno usvojiti.

Nova cena „bednog minimalca“ bi se primenjivala od 1. januara 2016. godine.

Za nas to nije nikakvo iznenađenje, budući da sve ekonomsko-finansijske mere u Srbiji donosi i sprovodi vlada pod budnim okom njenih finansijskih mentora MMF-a i Svetske banke.

Za nas je porazno to što su sindikati u SES-u, predstavnici radnika, pristali da igraju u rijalitiju „Socijalno-ekonomski savet“, dajući lažnu sliku o navodnom socijalnom dijalogu koji ne postoji.

A koliki su honorari učesnika tog rijalitija – nepoznato je, ali smo ubeđeni da je veći od minimalca koju prima većina zaposlenih u realnom sektoru!

 

DUPLO POVEĆANJE

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ smatraju da minimalna cena rada treba odmah da se poveća sa 121 na najmanje 250 dinara po radnom satu.

Smatramo da je sadašnja minimalna zarada nedovoljna za preživljavanje, a kamo li za nekakav solidan život radnika i njihovih porodica.

Zbog niske cene rada, socijalno raslojavanje sve više uzima maha, siromaštvo raste, bogati postaju sve bogatiji, a zaposleni na svakom koraku trpe sve veću diskriminaciju i poniženje.

Stvara se nova klasa ljudi koja radi, ali ne može da živi od svog rada i naknade koju za taj rad dobija!

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*