Home » OBAVEŠTENJA » Predsednike sindikata nije moguće okupiti ni na kafi

Predsednike sindikata nije moguće okupiti ni na kafi

Beograd, 10. septembar 2015. – Fondacija Fridrih Ebert (FES) i Centar za razvoj sindikalizma (CRS) organizovali su 9. septembra 2015. godine u Beogradu Drugi sindikalni forum na temu “Mogući pravci revitalizacije sindikalnog pokreta”.

Kada je reč o krizi sindikalnog pokreta, u kojoj meri ta priča specifična za Srbiju, Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Sloga, istakao je tokom debate da suština problema leži u nedostatku solidarnosti i zajedničkih aktivnosti za šta su najodgovorniji sindikati i njihovi lideri.

“Nema solidarnosti i zajedničkih aktivnosti, jer predsednike sindikata nije moguće okupiti ni na kafi, a kamo li u zajedničkim aktivnostima“ – istakao je on.

On je prisutne podsetio na protest koji je održan povodom izglasavanja zakona o radu, gde nije bilo dobrodošlice za druge sindikate, uprkos tome što je to bila zajednička tema.

Čelnik Sloge je kazao da će saradnje među sindikatima biti onda kada država prestane da ih finansira na bilo koji način, što državi ne odgovara, jer voli poslušne sindikate pomoću kojih izglasava zakone i druge akte bez većeg otpora.

“Dok god imamo sindikalnu poziciju i opoziciju, dok god sindikate bude plaćala država, sindikati će biti onakvi kakvi danas jesu. Smatram da je potrebno otvoriti srž problema, da se bavimo uzrocima a ne posledicama, jer radnici trpe zbog toga, za šta su najvećim delom odgovorni sindikati i njihovi lideri“ – zaključio je Veselinović.

Informativna služba

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*