Home » OBAVEŠTENJA » Rasprava o minimalcu farsa i podrška autokratiji

Rasprava o minimalcu farsa i podrška autokratiji

Beograd, 23.08.2017. –

Jučerašnja najava da će Socijalno-ekonomski savet do 15. septembra postići dogovor o „minimalcu“ za 2018. godinu je nastavak farse i glume tripartitnog socijalnog dijaloga, kad se dobro zna da će konačnu odluku doneti jedan čovek, Aleksandar Vučić, i to potpuno nelegitimno, budući da prema zakonskim ovlašćenjima koje ima sa pozicije predsednika države to ne spade u njegov posao.

Da sve ide u tom pravcu može se zaključiti iz izjava predsednika Srbije kojima on i dalje deluje sa pozicije predsednika Vlade, najavljuje povećanje zarada do kraja godine, pa je samim tim nejasna sadašnja pozicija premijerke Brnabić od koje javnost sa pravom očekuje takvu vrstu odgovora.

S druge strane, veoma je interesantan i predlog kolege Zorana Stoiljkovića, predsednika Ujedinjenih granskih sindikata “Nezavisnost” i člana Socijalno-ekonomskog saveta iznetih u javnosti nakon jučerašnjeg sastanka Saveta da minimalna cena rada treba da bude povećana od 10 do 15 odsto.

Bilo bi jako važno da Stojiljković objasni javnosti na osnovu kojih parametara je izračunao taj maksimum do 15 odsto, s obzirom da i sam kaže da cena od 130 dinara po satu ne obezbeđuje ni pokrivanje troškova minimalne potrošačke korpe.

Možda je za 10 do 15 odsto poskupela kafa u menzama pojedinih fakulteta gde kolega predaje, ili nadoknada u takozvanim “sindikalnim školicama”, ali nikako ne može biti predlog za povećanje minimalne cene rada, zato što se u Srbiji ne može živeti ni sa prosečnom platom, a kamoli sa minimalcem kojeg često neredovno i sa zakašnjenjem prima više od 500.000 ekstremno siromašnih radnika.

Stoga, za kolege iz Saveza samostalnih sindikata Srbije i UGS “Nezavisnost” koji godinama egzistiraju u Socijalno-ekonomskom savetu bilo bi pošteno da iz njega odmah istupe i tako prestanu sa podrškom autokratiji i glumatanju “socijalnog dijaloga”, jer je svima jasno da iz te glume na uštrb sopstvenog članstva crpe sebi samo ličnu korist u vidu nadoknada za statiranje uloge sindikalnih ikebana.

 

Informativna služba

 

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content