Home » OBAVEŠTENJA » RADNICI ŽUPE I DALJE ŠTRAJKUJU GLAĐU

RADNICI ŽUPE I DALJE ŠTRAJKUJU GLAĐU

Četvoro radnika hemijske industrije „Župa“ iz Kruševca, među kojima ima i članova „Sloge“,  u ovom trenutku i dalje štrajkuju glađu. Štrajkače je posetio Vladica Tomašević član Glavnog odbora i poverenik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ za Kruševac.

zupa

Iako je jedan deo radnika, njih 27, 11. jula započelo štrajk glađu, juče je njih 23 odustalo nakon dobijenih obećanja od strane tehničkog direktora „Župe“ Bojana Cvetkovića da će im sa računa fabrike biti isplaćeno po 14.000 dinara.

Međutim, četvoro radnika među kojima ima i članova „Sloge“ u ovom trenutku su i dalje u štrajku.

Socijalni program koji je štrajkačima ponuđen od strane Aleksandra Ljubića, državnog sekretara u Ministarstvu finasija i privrede i Bratislava Gačića, gradonačelnika grada Kruševca, (300 eura po godini staža i isplatu po 14000 dinara), štrajkači glađu smatraju ucenom koja direktno preti zatvaranjem fabrike koja trenutno zapošljava oko 400 radnika.

Oni žele da im se isplati 5 minimalnih zarada od 24 koliko im duguju i zahtevaju subvencije države za oživljavanje i pokretanje proizvodnje kako bi radnici ovog nekadašnjeg velikog srpskog giganta nastavili sa proizvodnjom i imali siguran posao kojim bi prehranili svoje porodice.

Dosadašnje privatizacije u ovom preduzeću nisu bile uspešne , a bilo je i nekoliko neuspešnih tendera i perioda potpunog zamiranja proizvodnje.

Jedan od problema je i što „Župa“ ima veliki broj potraživanja, a samo im RTB Bor duguje oko 2 miliona evra.

Udruženi sindikati Srbije Sloga osuđuju ovakvo ponašanje i nebrigu prema radnicima koji se dovode u opasnost gubitka zdravlja i života, ali i upozoravaju ostale radnike da je ovo primer kako država nema iskrenu nameru da sprovede reindustrijalizaciju i oporavak  i da slične probleme mogu imati i druge firme u restruktuiranju.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ su najmlađi sindikat u Župi , a štrajkače je obišao i podržao naš  Vladica Tomašević, član Glavnog odbora i poverenik Sloge za Kruševac.

O svim novostima u vezi štrajka, Sloga će vas blagovremeno obaveštavati.

Složno!

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*