Home » OBAVEŠTENJA » RADNICI ŽELVOZA OPET BLIKIRALI PUT

RADNICI ŽELVOZA OPET BLIKIRALI PUT

SMEDEREVO – Radnici smederevskog Želvoza blokirali su ponovo raskrsnicu na putnom prelazu „Lipe“, u znak protesta što im 10. februara nisu uplaćene obe minimalne plate, kako je dogovoreno na sastanku vršioca dužnosti ministra privrede Igora Mirovića i predstavnika sindikata radnika Želvoza.

2

Barikadom do svojih prava

To je Tanjugu izjavio predstavnik sindikata Sloga u Želvozu Miki Nojić, koji je precizirao da im je u petak uplaćena jedna obećana zarada do predviđenog roka, 10. februara, ali ne i druga pa su zato odlučili da nastave sa protestom.

Nojić je naveo da će saobraćaj blokirati sve dok ne dobiju potvrdu da će im biti ispunjeni zahtev, a blokadu će organizovati po smenama. U zgradi skupštine, Smederevo u koju su iz protesta ušli 15. januara, takođe, će ostati deo radnika.

Na blokiranom prelazu „Lipe“ radnici u štrajku će propuštati jedino kola Hitne pomoći, gradski prevoz i vozila u kojima su žene sa decom, dodao je Nojić.

Prema njegovim rečima, zahtevi radnika odnose se na isplatu šest zaostalih plata, overu zdravstvenih knjižica, povezivanje radnog staža i isplatu otpremnina za radnike koji napuštaju fabriku.

5

Neko treba da misli o ovome!

Odluku o daljoj radikalizaciji protesta donelo je pet sindikata, nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika zaposlenih u Želvozu sa radnicima.

3

Dalje nećeš proći!

Reagujući na novi protest radnika Želvoza, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović je rekla da će im za koji dan biti uplaćen drugi minimalac. Ona je najavila da će o tome sutra biti reči sa ministrom Mirovićem, ali i o potencijalnom strateškom partneru smederevske fabrike za remont šinskih vozila.

„Mislim da će se brzo rešiti problem i da će se radnici povući sa ulica i preknuti proteste“, rekla je Avramović, dodajući da je italijanska kompanija Ćimalaja zainteresovana za kupovnu narandžaste hale u okviru fabrike Želvoz.

Ona je pojasnila da su predstavnici te fabrike zainteresovani da uzmu u zakup tu halu i počnu sa radom.

Oko 400 radnika Želvoza 15. januara je provalilo u gradsku skupštinu tražeći povezivanje radnog staža, overu zdravstvenih knjižica, pokretanje socijalnog programa i isplatu zaostalih zarada od maja prošle godine. Radnici Želvoza su štrajkovali i u martu 2012. i u februaru 2011. kada je većinski vlasnik preduzeća bio rumunski konzorcijum „Grampet i Remar“, koji je u fabriku ušao 2008. godine. Krajem marta 2011.pa/ konzorcijum je izašao iz Želvoza, nakon štrajka radnika zbog privatizacije.

6

Radnici Želvoza !

Ministarstvo privrede poziva štrajkače na obustavu protesta

Ministarstvo privrede apelovalo je danas na radnike Želvoza i Fabrike vagona Kraljevo da obustave proteste, odblokiraju pruge i saobraćajnice, ističući da će u potpunosti ispoštovati dogovore sa predstavnicima rukovodstava i zaposlenih u ovim preduzećima.

Ministarstvo je u pozvalo radnike Želvoza i Fabrike vagona Kraljevo da nastave saradnju s ministarstvom na realizaciji dogovora koji se odnosi na isplatu minimalnih zarada, otpremnina i rešavanje problema socijalnog programa.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo privrede je svesno teškog položaja radnika i upravo je zbog toga posle više meseci stvorilo i formalne uslove za pomoć radnicima ovih fabrika do formiranja nove vlade i konačnog rešenja za preduzeća u restrukturiranju.

Ministarstvo će u potpunosti poštovati dogovore i pisane zaključke sa sastanaka sa predstavnicima rukovodstava i zaposlenih u ovim preduzećima, navedeno je u saopštenju.

Tanjug

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*