Home » IZBORI 2014 » NI GOVORA O RAZJEDINJAVANJU, SLOGA RASTE!

NI GOVORA O RAZJEDINJAVANJU, SLOGA RASTE!

Beograd, 11. februar 2014. – Udruženi sindikati Srbije “Sloga” oštro demantuju pisanja pojedinih medija o razjedinjavanju unutar Sindikata  nakon odluke da se USS Sloga uključi u parlamentarnu borbu za prava radnika  kroz listu  “Sa Demokratskom strankom, za demokratsku Srbiju”.

slogaTačno je samo da je iz Udruženih  sindikata Srbije “Sloga” istupio  njen “pridruženi član Novi sindikat Zdravstva Srbije” koji nije bio u punopravnom članstvu našeg sindikata,  čiju odluku poštujemo kao pravo na sopstvenu autonomnost i čiji odlazak nije poremetio ništa jer Sloga ima svog Granski sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Naprotiv , našem sindikatu se krajem januara i početkom februara meseca pridružio veći broj sindikata i članstva, a osnovane su Slogine organizacije u Narodnom pozorištu, Štampi sistemu, RB Kolubari Lazarevac, SRPC Gale,  Simpo Vranje  i Elektroporcelana, dok je samo  tokom decembra osnovano više od 30 organizacija u Opštinskim upravama, Ministarstvu policije, Ministarstvu odbrane,  Ministarstvu obrazovanja, Žandarmeriji, Javnim komunalnim preduzećima, Elektrodistribuciji i Turističkim organizacijama.

Takođe, Sindikat Srpske banke je sa komletnim članstvom prešao u naš sindikat, a ovih dana očekujemo da nam se pridruže još dva sindikata iz bankarskog sektora sa kompletnim članstvom.

Ovakva pisanja i neke odluke su za naš sidikat očekivane jer je u toku izborna kampanja, gde svaka politička opcija sa “svojim pojedincima iz svojih sindikata”  koristi prostor za svoju ličnu promociju”, pa i preko svojih prikrivenih sindikalaca.

Učešće Sloge na izborima je javno,  zasnovano na činjenici da više od dve decenije u Srbiji dominira stav da sindikati ne treba da učestvuju u javnom političkom životu i da sindikat treba da ostane apolitičan, što je dovelo do toga da radnik  nije imao autentičnog  sindikalnog predstavnika u parlamentu koji bi skrenuo pažnju na sve kriminalne tajkunske privatizacije u kojima su učestvovali baš oni koji su najglasnije zagovarali apolitičnost sindikata.

Vreme je da to menjamo, jer je institucija sindikalnog organizovanja obesmišljena do te mere, da su danas  neki sindikati ostali jedino  oaza za sindikalnu birokratiju koja očajnički pokušava da sačuva svoje lične privilegije.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga”, kao najmlađa sindikalna centrala u Srbiji, ne žele da sprovode program   dosadašnje nakaradne  sindikalne  politike po uzoru na glomazne birokratske centrale, mi želimo da se menjamo, da promenimo sindikalnu scenu Srbije i  funkcionišemo po uzoru ozbiljnih i jakih sindikata u EU, koji za svoje radnike i članstvo brinu, sarađujući sa političkim partijama socijaldemokratske levice.

Informativna služba USS Sloga

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*