Home » OBAVEŠTENJA » DOGOVOR NIJE ISPOŠTOVAN, KREĆU DANONOĆNE BLOKADE

DOGOVOR NIJE ISPOŠTOVAN, KREĆU DANONOĆNE BLOKADE

Smederevo, 11. februar 2014. – Zaposleni u Fabrici „Želvoz“ za remont šinskih vozila iz Smedereva, koji od 15 januara protestuju, odlučili su da pored danonoćne blokade skupštinske sale GO Smederavo, od danas u smenama drže i blokadu tranzitnog puta na putnom prelazu „Lipe“, čime će saobraćaj za kamione koji se kreću iz pravca Vojvodine ka Srbiji i obrnuto biti potpuno obustavljen, kao i železnički saobraćaj Radinac-Smederevo, sve dok im se zahtevi ne ispune.

1614162_757215904297833_2024593160_o

Odluku o daljoj radikalizaciji protesta donelo je pet sindikata, nakon jučerašnjeg sastanka predstavnika zaposlenih u Želvozu sa radnicima, među kojima je i Sindikat Sloga – Želvoz, na kome je razmatrana implementacija sporazuma koji su sindikati dogovorili i potpisali sa vršilocem funkcije ministra privrede Igorom Mirovićem 31 januara ove godine.

Prema sporazumu, radnicima je trebalo da budu isplaćene dve minimalne zarade do 10. februara, kao i da će Vlada Srbije, u ponedeljak 3. februara na sednici usvojiti program o rasporedu i korišćenju sredstava za kreditnu podršku privrede u 2014. godini i inteziviranje budućeg dijaloga u cilju potpisivanja memoranduma kojim će biti utvrđeni mehanizmi za rešavanje njihovih problema, koji se tiču socijalnog programa, realizaciju otpremnina i overa zdravstvenih knjižica.

„Nama je u petak 7 februara uplaćena jedna minimalna zarada, od obećane dve , i to u najminimalnijem iznosu od 21 000 dinara, koja je toliko mizerna i obesmišljena da vređa svako ljudsko dostojanstvo. Od ministra Mirovića smo očekivali mnogo više i nadali se da će on za razliku od svog predhodnika Radulovića pokazati više profesionalizma, a manje političkog populizma i demagogije i ispoštovati svoju reč. Očigledno da smo se prevarili u procenama i da sada moramo da budemo mnogo uporniji, oštriji i radikalniji“, kazao je Miki Nojić, predsednik Sindikata Sloga – Želvoz iz Smedereva.

“ Radikalizacija je logičan potez nezadovoljnih radnika kojima više niko ne može da upravlja, jer im se se godinama uvek nešto obećava i sprovodi polovično, baš kao i sada u samom jeku izborne kampanje“, zaključuje Nojić.

Informativna služba USS Sloga

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content