Home » OBAVEŠTENJA » RADNICI TRAŽE PONIŠTENJE PRIVATIZACIJE KERAMIKE MLADENOVAC

RADNICI TRAŽE PONIŠTENJE PRIVATIZACIJE KERAMIKE MLADENOVAC

Mladenovac, 7. februar 2014. – Zaposleni u Keramici Mladenovac zatražili su danas poništenje privatizacije te fabrike i isplatu 20 zaostalih zarada koje im vlasnici duguju.

arsic

Stojan Arsić, Sindikat Sloga Keramika Mladenovac

Vlasnici te fabrike konzorcijum Intergas iz Beograda i BG oil iz Bugarske, zaposlenima nisu isplaćivali plate od juna 2012. godine, a u međuvremenu je pokrenut i stečajni postupak u firmi Inetergas, koja je jedan od vlasnika Keramike.

Intergas je kao vlasnik Keramike tom preduzeću pozajmio 4,5 miliona evra, a sada pošto je Intergas u stečaju, na osnovu izvršnog resenja stečajnog sudije, traži preuzimanje imovine Keramike u toj vrednosti, objasnio je predstavnika sindikata Sloga u Keramici Stojan Arsić.

– Oni su pokušali to da uknjiže, ali ukoliko to urade, radnici neće nikada moći da dobiju svoje plate. Razmišljali smo da pokrenemo stečaj nad Keramikom kod Narodne banke Srbije, ali u tom slučaju radnici bi bili oštećeni – rekao je Arsić i dodao da ovih dana očekuju odgovor od javnog tužilaštva.

sa2

Današsnji protesni skup u Keramnici Mladenovac je pokušaj dase skrene pažnja javnosti na još jednu pljačkašku privatizaciju, rekao je predsednik sindikata Nezaisnost Dragan Marković i upozorio da Keramika ima dugovanja između osam i devet miliona dinara i da su joj isključeni struja i gas.

Predstavnik Samostalnog sindikata u Keramici Milorad Pavlović ukazao je da je Agencija za privatizaciju vlasnicima dozvolila da 11 puta produžavaju rokove i menjaju početni ugovor o privatizaciji i zato traže odgovornost nadležnih.

– Keramika je ostala bez imovine, a država ne preduzima ništa, iako je sama oštećena u ovom slučaju – rekao je predsednik samostalnog sindikata Dejan Gajić.

U nastavku pogledajte video prilog TV Mladenovac – Skup radnika Keramike

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

3 comments

 1. Poštovani,

  kao jedan od organizatora skupa i kao povjerilac preduzeća Keramika i prije svega kao čovijek koji je apsolutno na strani radnika želim da skrenem Vašu pažnju da su navodi u izjavi Stojana Arsića netačni. Gospodin Arsić Vam nenamjerno i bez ikakve zle namjere dao izjavu zasnovanu na prije svega na njegovim ličnim emocijama istavovima, a koja nije utemeljena na argumentovanim činjenicama. Dakle ovo što pišem nije usmjereno ni protiv Vas, jer iskreno Vam se zahvaljujem na podršci i ustupljenom prostoru, niti protiv gospodina Arsića, već se radi o mojoj ličnoj želji, da ono sto objavljujete u vezi sa privatizacijom preduzeća Keramika bude apsolutno tačno. Dakle…
  Preduzeće Inter gas nije pozajmilo 452 mil. dinara preduzeću Keramika, već to neosnovano potražuje na osnovu dokumentacije sačinjene na krajnje sumnjiv način. To ne potražuje stečajni sudija nego stečajni upravnik Dragica Jokić koja je istovremeno i član nadzornog odbora i predsednik skupštine akcionara AD Keramika, a na osnovu rješenja o izvršenju koje je donijeo Trgovinski sud u Beogradu u postupku koji nije ni u kakvoj vezi sa stečajnim postupkom.
  Nije tačan navod da je preduzeće Inter gas pokušalo da uknjiži imovinu preduzeća Keramika na sebe. Tačno je to, da je stečajni upravnik na osnovu izvršne isprave, a koja je donesena na osnovu neistinite dokumentacije angažovao svog prijatelja – privatnog izvršitelja koji je katastru Mladenovac podnijeo zahtev za zabeležbu zaključka 61/13 kojeg je sam sastavi sam overio i potpisao, a uz koji nije priložio nikakav dokaz o tome, da ima pravo na takvo nešto, a istovremeno je priložio protivzakonito sačinjen dokument u kojem se navodi neistina, kako je imovina preduzeća Keramika 1/1 u svojini bugarskog državljanina. Seriju protivzakonitih radnji nastavio j ei mladenovački katastar kada je samo na osnovu zaključka donijeo rešenje kojim se vrši zabilježba u listu nepokretnosti, a u korist preduzeća Inter gas.
  Dio izjave u koje gospodin Arsić navodi citiram: „Razmišljali smo da pokrenemo stečaj nad Keramikom kod Narodne banke Srbije, ali u tom slučaju radnici bi bili oštećeni…“, takođe nije tačan o stečaju niko ne razmišlja jer je cilj da se pokrene proizvodnja sa ambicijom da preduzeće Keramika u što kraćem roku povrati svoju donedavnoneprikosnovenu lidersku poziciju, a osim toga stečaj se ne pokreće u Narodnoj Banci, već u Trgovinskom sudu.
  Ne očekujemo nikakv odgovor od tužilaštva, jer mi sa tužilaštvom nemamo još nikakvu prepisku, a i samo tužilaštvo se ne bavi dopisivanjem sa sugrađanima, već se očigledno bavi prečim poslovima jer svi predstavnici pet sindikata su neposredno pred početak sjednice otišli u tužilaštvo i tražili da neko od pomoćnika, zamjenika ili sam tužilac prisustvuje na sjednici, kako bi na taj način bio informisan o kriminalnim radnjama i na kojoj bi mu pred više stotina radnika bili predati dokumenti sa kristalno jasnim dokazima. Niko nije došao i zato su sljedeće iinstitucije kojima ću se obratiti Republički javni tužioc i UBPOK.
  Protestni skup je održan u plenumskoj sali i za cilj nije imao da se skrene pažnja javnosti na još jednu pljačkašku privatizaciju, već da se napokon radnicima kaže prava istina i da im se pruže dokazi, da se trajno prestane sa laganjem i zavođenjem radnika, da se ti radnici gladni, potišteni, obespravljeni i bez ikakve nade napokon probude, da im neko kaže da NIJE SVE GOTOVO i da ćemo se do zadnjeg boriti za imovinu Keramike.
  Keramika nema dugovanja 8-9 miliona kako je to naveo gospodin Dragan Marković. Iznos blokade ovog trenutka je 126.845.095,38 dinara, a stvarni dug je i veći od ovog iznosa.
  Nadam se da ćete uvažiti moje navode i još jednom Vam se zahvaljujem u svoje lično ime i u ime svih radnika preduzeća Keramika
  Hvala na podršci i ostanite sa nama do kraja, do konačne pobijede.
  Avdo Čardžić

  • Ko je Avdo Čardžić i odakle on može znati šta su i kako razmišljali radnici i sindikati keramike, zato molim Vas, skinite ovaj natpis s našeg sajta, HVALA

 2. Zašto da se skine komentar gos. Avda Čardžića..da li možda boli istina koju je on napisao u tekstu..jer vi koji ste sjeli u udobne fotelje,vas nije briga kako je radniku..da li on može gladan da radi,da li on može bez plate da hrani i obezbeđuje porodici sve uslove koje treba da pruži..odakle da izmiruje račune koji pristižu svaki mjesec,odakle da hrani porodicu,odakle da šalje dijete ili djecu u školu,jer ta djeca ne mogu da idu gladna u školu..nego ste nesposobni da radite i ne znata da rukovodite firmom pa su vam radnici krivi..predajte firmu nekome ko će znati da upravlja njome vi svi idite u penzije i puštite radnike da rade i da zarade svoj čestiti novac koji zaslužuju..a za vas u foteljama..strašno..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content