Home » OBAVEŠTENJA » Radnici „Elektroporcelana“ i „Šamota“ zakazali protest i moguću radikalizaciju

Radnici „Elektroporcelana“ i „Šamota“ zakazali protest i moguću radikalizaciju

Aranđelovac, 13. mart 2016. –  Bivši radnici „Elektroporcelana“ i „Šamota“ iz Aranđelovca za ponedeljak 14. mart u 9. časova zakazali su protestno okupljanje pred zgradom opštine sa zahtevom da država ispuni sve preuzete obaveze prema njima, a koje se ogledaju u isplati zaostalih zarada, uplati i povezivanju radnog staža.

Ivan Ivanović, poverenik USS "Sloga" za Aranđelovac

Ivan Ivanović, poverenik USS „Sloga“ za Aranđelovac

Nakon protesta koji smo održali u sredu 9. marta ispred opštine Aranđelovac, kada nam se obratio i predsednik opštine Bojan Radović, nismo dobili ništa, osim ponavljanja praznih obećanja i stare prakse prebacivanja krivice na sindikate za nastalu situaciju.

Iako je Vlada Srbije  4. marta donela uredbu da se svim radnicima čija su preduzeća otišla u stečaj poveže radni staž, a neisplaćene zarade isplate iz stečajne mase, za nas iz oba preduzeća je to „nemoguća misija“, budući da  gubici premašuju vrednost imovine, čime se naša agonija nastavlja.

Ne ostaje nam ništa drugo nego da umesto dosadašnjeg mirnog okupljanja u ponedeljak od radnika zatražimo radikalizaciju protesta, ovoga puta pojačani radnicima još nekog od ojađenih aranđelovačkih preduzeća i zahtevom da se razgovara sa ozbiljnijim pregovaračima na drugoj strani, s obzirom na stav opštinske vlasti da su njihove ingerencije u rešavanju naših problema ograničene.

Radnicima ova dva nekadašnja industrijska giganta, koji su od prošle godine u stečaju, pored upisa radnog staža i nemogućnosti odlaska u penziju, država duguje između 14 i 19 plata, dok se samo radnicima „Šamota“ duguje čak 30 neisplaćenih zarada.

Ivan Ivanović, poverenik USS „Sloga“ za Aranđelovac

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*