Home » OBAVEŠTENJA » Rad sve nesigurniji a život sve neizvesniji!
Rad sve nesigurniji a život sve neizvesniji!

Rad sve nesigurniji a život sve neizvesniji!

Centar za razvoj sindikalizma i Fondacija Fridrih Ebert održali su u sredu 18. novembra 2015. godine Treći sindikalni forum na temu: „Sindikati spram sve šire prekarizacije rada i radničkog života (Rad sve nesigurniji a život sve neizvesniji)“.

IMG_8372

Na forumu su aktivno učestvovali i predstavnici Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ koje je predvodio Dragan Ljubić.

IMG_8901

Uvodna izlaganja na forumu imali su: dr Zoran Stojiljković, dr Miroslav Ružica i Srećko Mihailović.

page

Posebno su bila zanimljiva i izlaganja dva gosta iz Saveza slobodnih sindikata Slovenije (Zvez svobodnih sindikatov Slovenije), Gorana Lukiča i Borisa Perša.

page

Lukić i Perš su učesnike skupa informisali o temama sa kojima se slovenački sindikati bave, a posebno je bilo interesantno čuti kakvo je stanje sveta rada u njihovoj državi i prekarijatu i radu preko agencija za zapošljavanje.

Sociolog Srećko Mihajlović govorio je o poslednjem, kako je i sam naveo empirijskom  istraživanju Centra za razvoj sindikalizma  o „Prekarizaciji rada“, a dr Miroslav Ružica, saradnik Centra o prekarizaciji i prekarijatu u Evropi.

Na skupu su pored predstavnika Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ bili i predstavnici iz  UGS“Nezavisnosti“, Saveza samostalnih sindikata Srbije, Konfederacije slobodnih sindikata, Industrijskog sindikata Srbije, Ujedinjenih sindikata Srbije, kao i predstavnika iz redova NVO, Levog samita Srbije.

1

Učesnici su imali prilike da debatuju, razgovaraju i analiziraju stanje u kojem se danas nalazimo kada je u pitanju svet rada i sindikata kao njihovih zakonskih predstavnika.

U cilju predstavljanja naših aktivnosti, pozivamo vas da pogledate deo video priloga sa Trećeg sindikalnog foruma koji je obezbedila i omogućila Informativna služba Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

Šta je prekarni rad i ko su prekarni radnici

Prekarni rad  je nesigurni oblik rada u kojem nikada nisi siguran za svoj posao. U taj rad spadaju:  rad na određeno vreme, povremeni i privremeni rad, i niska ili nikakva radna prava i zaštita. Prekarni radnici su: sezonski radnici, radnici na crno, slobodnjaci koji žive od honorara, ugovorni radnici, oni koji obavljaju povremene poslove preko raznih agencija, stručnjaci koji rade po projektima…

Informativna služba

 

POGLEDAJTE VIDEO

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top