Home » OBAVEŠTENJA » Rad sve nesigurniji a život sve neizvesniji!

Rad sve nesigurniji a život sve neizvesniji!

Centar za razvoj sindikalizma i Fondacija Fridrih Ebert održali su u sredu 18. novembra 2015. godine Treći sindikalni forum na temu: „Sindikati spram sve šire prekarizacije rada i radničkog života (Rad sve nesigurniji a život sve neizvesniji)“.

IMG_8372

Na forumu su aktivno učestvovali i predstavnici Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ koje je predvodio Dragan Ljubić.

IMG_8901

Uvodna izlaganja na forumu imali su: dr Zoran Stojiljković, dr Miroslav Ružica i Srećko Mihailović.

page

Posebno su bila zanimljiva i izlaganja dva gosta iz Saveza slobodnih sindikata Slovenije (Zvez svobodnih sindikatov Slovenije), Gorana Lukiča i Borisa Perša.

page

Lukić i Perš su učesnike skupa informisali o temama sa kojima se slovenački sindikati bave, a posebno je bilo interesantno čuti kakvo je stanje sveta rada u njihovoj državi i prekarijatu i radu preko agencija za zapošljavanje.

Sociolog Srećko Mihajlović govorio je o poslednjem, kako je i sam naveo empirijskom  istraživanju Centra za razvoj sindikalizma  o „Prekarizaciji rada“, a dr Miroslav Ružica, saradnik Centra o prekarizaciji i prekarijatu u Evropi.

Na skupu su pored predstavnika Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ bili i predstavnici iz  UGS“Nezavisnosti“, Saveza samostalnih sindikata Srbije, Konfederacije slobodnih sindikata, Industrijskog sindikata Srbije, Ujedinjenih sindikata Srbije, kao i predstavnika iz redova NVO, Levog samita Srbije.

1

Učesnici su imali prilike da debatuju, razgovaraju i analiziraju stanje u kojem se danas nalazimo kada je u pitanju svet rada i sindikata kao njihovih zakonskih predstavnika.

U cilju predstavljanja naših aktivnosti, pozivamo vas da pogledate deo video priloga sa Trećeg sindikalnog foruma koji je obezbedila i omogućila Informativna služba Udruženih sindikata Srbije „Sloga“.

Šta je prekarni rad i ko su prekarni radnici

Prekarni rad  je nesigurni oblik rada u kojem nikada nisi siguran za svoj posao. U taj rad spadaju:  rad na određeno vreme, povremeni i privremeni rad, i niska ili nikakva radna prava i zaštita. Prekarni radnici su: sezonski radnici, radnici na crno, slobodnjaci koji žive od honorara, ugovorni radnici, oni koji obavljaju povremene poslove preko raznih agencija, stručnjaci koji rade po projektima…

Informativna služba

 

POGLEDAJTE VIDEO

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*