Home » BLOG » PUT SRPSKOG RADNIŠTVA VODI U PAKAO!
PUT SRPSKOG RADNIŠTVA VODI U PAKAO!

PUT SRPSKOG RADNIŠTVA VODI U PAKAO!

Kao predstavnik USS SLOGA, sa kolegom Milom Biočaninom učestvovao sam u trećoj (i poslednjoj u nizu) javnoj rapravi o Nacrtu Zakona o štrajku. Iz rasprave koja je trajala oko 4 sata jedini siguran zaključak može biti da predloženim tekstom Zakona niko nije zadovoljan.

Vladimir RadosavljevicPokušaću, po sećanju, i u najkraćem, da Vam prenesem moje “impresije” ponuđenim tekstom koje sam, ovom prilikom,  izneo predstavnicima predlagača.

USS SLOGA je već dostavila konkretne primedbe i predloge izmena pojedinih članova predloženog Zakona, koje ja ovom prilikom neću ponavljati.

Mi ovaj nacrt vidimo kao deo najavljenih antiradničkih zakona u cilju daljeg osiromašivanja I porobljavanja radnika i pripremu za najavljeni Zakon o radu. Možda je i razlog za brzinu  sa kojom se sprovodi postupak za usvajanje ovog zakona upravo taj da nam onemogućite štrajk protiv usvajanja tog zakona – Zakona o radu? Jer ako ga usvojite ovakvog, vi ćete nam faktički onemogućiti štrajkovanje. Da li je to bio cilj zakonodavca?

Ali, ja želim da Vas upozorim! Mi govorimo o želji da se napravi idealan zakon u zemlji u kojoj je sve više nezaposlenih, u kojoj je svako šesto dete gladno, a polovina stanovništva živi na ivici, ili daleko ispod ivice siromaštva. Ako taj narod krene na ulicu,( a ako ovako nastavite to je neminovno), za njih više nikakvi zakoni neće važiti. Tada ćete uvideti i koji su sindikati vaši istinski socijalni partneri – to su oni koji predstavljaju taj nezadovoljni narod. To smo mi, USS SLOGA!  Da ste toga svesni, uključili bi nas od početka u izradu i ovog, i svih ostalih zakona, a ne one sindikate koji se pozivaju na reprezentativnost koju im je potvrdio Stane Dolanc, i  koji i ovde, kao i u parodiji zvanoj socijalni dijalog u Srbiji i Socijalno ekonomski Savet Srbije , predstavljaju samo interese svojih sindikalnih vrhuški!

Dakle, vodite računa o sledećem – počnite da razmišljate o interesu radnika, a ne samo stranih i domaćih investitora i poslodavaca. Donosite Zakone koji će nam pomoći da ne izađemo na ulicu da ih sami propisujemo!

Vaš glavni argument prilikom ispisivanja ovih predloga izmena Zakona o štrajku, a zatim i Zakona o radu, je omogućavanje boljeg poslovnog ambijenta za strane investiture i domaće poslodavce. A ja Vam tvrdim da mi najmanje problema, a i oni sa nama, imamo sa tim poslodavcima. Mi najviše problema imamo sa banditima i kriminalcima koji su postali u velikom broju naši poslodavci i vlasnici nekada naših firmi. Oni i sadašnje zakone zloupotrebljavaju, i većina naših  primedbi se odnosi na nepreciznosti i nedorečenosti ovog zakona, koje će takvi, nesavesni poslodavci, sigurno zloupotrebljavati. I gospodin Atanacković (predsednik Asocijacije poslodavaca, član ovog radnog tima), je rekao da takvih poslodavaca ima, ali da ste se vi rukovodili mišlju da se podrazumeva da svi treba da poštuju zakon. Pa dobro, ako tako mislite, ja predlažem da u Zakonu stoji da se sve odredbe zaštite i prava poslodavaca u ovom Zakonu ne odnose na nesavesne poslodavce! Na one koji zaposlenima ne isplaćuju zarade i ne uplaćuju doprinose. U prvom stavu tog člana napomenite da se ovo prvenstveno odnosi na Državu kao poslodavca, jer koje mere zaštite ovim zakonom očekujete za Državu kada pred Vladu dođu nezadovoljni putari, na primer, koji ne mogu da dobiju zarađeno jer ih je svojim dugovanjem najviše Država dovela u taj položaj?

Takođe, ako neki od bandita – navodnih “poslodavaca” oceni da smo štrajk organizovali suprotno od ovog Zakona ( a ostavljeno mu je prostora u toliko članova koji se mogu tumačiti i ovako i onako) i uruči otkaz članovima štrajkačkog odbora, koliko nama treba vremena da na sudu dokažemo da to nije tako? Šta ćemo da jedemo za to vreme? Slaba nam je uteha i ako sigurno znamo da ćemo dobiti taj proces, jer ovde ti procesi traju u proseku 5 – 7 godina. Predlažem da u zakonu stoji da u tom slučaju do okončanja sudskog procesa poslodavac ima obavezu isplate zarade zaposlenom.

Ministar nam je objasnio da ste neke stvari, oko kojih niste mogli da se usaglasite, prepustili da ih urede drugi zakoni. A ko će tamo da ih uredi? Mi očekujemo da se donese Zakon o štrajku u okviru kojeg će biti definisana celokupna problematika štrajka. Da kada organizujemo štrajk čitamo samo ovaj, a ne i nekih ko zna koliko drugih zakona. To prepuštanje drugim zakonima je trpanje problema pod tepih i prebacivanje problema na druge. To je neodgovorno!

Na kraju, nešto I da pohvalim. Kako god tekla ova rasprava i sama izrada zakona, ipak je bolja nego do sada, i uključeno je više aktera. Koliko čujemo od ministra, neke primedbe izrečene u javnoj raspravi će biti usvojene, ili su već usvojene. I to je pohvalno. Preciznije odrednice koje se tiču Inspekcije rada, takođe. Ali, mi smatramo da Inspekciji treba dati još više ovlašćenja, naročito u izvršnom postupku.

Ipak, završiću sa ocenom da smatramo da je Nacrt generalno loš, sa mnogim nedorečenostima koje otvaraju mesta za manipulaciju, i da najozbiljnije obratite pažnju na naše primedbe, jer ćemo u suprotnom vrlo brzo biti u situaciji da svoju reprezentativnost sindikati dokažu na ulici!

Piše: Vladimir Radosavljević, Predsednik Unije nezavisnih sindikata Gornji Milanovac- Gradski odbor USS SLOGA.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top