Home » OBAVEŠTENJA » HITNO POVEĆATI MINIMALNU CENU RADA

HITNO POVEĆATI MINIMALNU CENU RADA

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Hitno povećati minimalnu cenu rada!

Današnje poskupljenje električne energije u proseku 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu, zahteva da Vlada Srbije i sindikati u Socijalno ekonomskom savetu, hitno i bez odlaganja održe sednicu na kojoj bi se donela odluka o povećanju minimalne cene rada u Srbiji za vrednost ekvivalentu svim poskupljenjima od početka godine.

Svi dobro znaju da se povećanjem cene električne energije stvara i talas opšteg poskupljenja, a ovo će nesumnjivo doneti nove i veće cene u prehrambrenoj, hemijskoj i drugim industrijskim granama i uslugama. Država mora da reaguje na ovo jer ima Ustavnu i demokratsku obavezu da zaštiti svoje građane od siromaštva. Nedavno pojeftinjenje hleba za 2.5 dinara, a povećanje cene električne energije je šamar svakom radniku i građaninu ove zemlje, jer osim jeftinog hleba i vode, građani imaju i druge životne potrebe za život dostojan vrednosti čoveka!

Socijalno ekonomski savet (SES) kao tripartitno telo, vlade, poslodavaca i sindikata koji sebe nazivaju reprezentativnim, imaju najveću odgovornost, jer su preuzeli na sebe obavezu da utiču na ekonomsku politiku i politiku zarada i cena, a kako do sada nije podizana minimalna cena rada, građani i radnici Srbije sa pravom se pitaju: Ko tu kome štiti interese i imaju li njihovi predstavnici morala da primaju visoke apanaže za sedenje u telima tog Saveta koje ne daje rezultate ?!

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“

Željko Veselinović, predsednik

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*