Home » BLOG » PRVOMAJSKI PRIVEZAK

PRVOMAJSKI PRIVEZAK

GORNJI MILANOVAC, 2. MAJA 2014. – Juče, ni malo slučajno baš na 1. maj, vladajuća stranka (da li je to uopšte stranka? O tome nešto kasnije) u Srbiji, SNS, oštro je napala USS SLOGA u saopštenju u kojem , između ostalog tvrde da SLOGA i nije sindikat, već privezak DS-a, jer je zajedno sa njom izašla na izbore.

Vladimir Radosavljević

Vladimir Radosavljević

Da prvo definišemo izvesne pojmove. Za sindikat se obično kaže da je to organizacija zaposlenih u koju se oni dobrovoljno učlanjuju kako bi štitili svoje zajedničke, a pre svega ekonomske interese. Oni to ostvaruju kroz pregovore sa poslodavcima i Vladom. Neretko, osim pregovora koriste i druge metode sindikalne borbe , od kojih je najzastupljeniji štrajk. Najčešće, i u najvećem broju zemalja, radi ostvarivanja svojih interesa prave saveze ili sporazume sa političkim partijama, ali svoju nezavisnost od istih pre svega održavaju činjenicom da se finansiraju isključivo od sopstvene članarine.

U svom radu su nezavisni od političkih partija, Vlade i poslodavaca, što je osnovni princip njihove nezavisnosti. Kao dominantan oblik demokratskog i slobodnog udruživanja građana, imaju važnu ulogu u očuvanju i unapređenju opštih građanskih prava i demokratizacije društva.

Političke partije ili stranke su društvene organizacije koje, na temeljima određene ideologije, imaju za cilj sprovođenje određene državne politike. Ono što svaka politička partija mora da ima i što je izdvaja od drugih je Politički Program i ideologija.

Dakle, USS SLOGA je slobodna, demokratska i nezavisna sindikalna centrala dobrovoljno udruženih radnika radi zaštite, unapređenja, zastupanja i predstavljanja svojih radnih, ekonomskih, socijalnih, kulturnih i drugih kolektivnih interesa. Finansirana ISKLJUČIVO od članarine. Za kratko vreme se nametnula kao istinski zaštitnik interesa zaposlenih, argumentovano kritikujući sve loše odluke ili postupke prethodne DS, kao i sadašnje SNS vlasti, za šta je najbolji pokazatelj stalni rast broja sindikata članica i članova sindikata. Niti smo tada bili neprijatelji stranke DS, niti sada SNS, već samo kritičari pogrešnih poteza Vlade Srbije, ali i loših inicijativa i predloga koji dolaze iz bilo koje stranke. Sporazumi o saradnji ili savezi sa političkim partijama su najnormalnije relacije u odnosima između dve društvene organizacije u celom svetu. Samo je u Srbiji to čudno, a naročito ako neko nije u “ljubavi” sa vladajućom strankom.

A koliko je ta vladajuća u Srbiji, zaista stranka? “… društvene organizacije koje, na temeljima određene ideologije, imaju za cilj sprovođenje određene državne politike. Ono što svaka politička partija mora da ima i što je izdvaja od drugih je Politički Program i ideologija.” Pitanje za dežurne pisce saopštenja SNS-a je – koja je to vas ideologija okupila u SNS? Za koju se državnu politiku zalažete? Da li je to četnička ideologija koju ste zastupali nekada? Da li ste se u SNS okupili kao evroskeptici ili evrofanatici? Da li ste se okupili kao oštri kritičari rasprodaje državnih dobara i prirodnih bogatstava ili kao eksponenti krupnog kapitala koji sve te resurse hoće da nam otmu? Kada ste ste bili jednomisleći- kad ste govorili da je ovaj narod pokraden i gladan, i da mu treba obezbediti jevtin hleb, pojeftiniti struju itd, ili sada, kada nas nazivate parazitima koji ništa ne rade i moraju da stežu kaiš? Da li ste bili jednoglasni u osudama svakog sastanka državnog rukovodstva Srbije sa zločincem Tačijem ili ste jednoglasni sada posle potpisivanja Briselskog sporazuma, uz direktno kršenje Ustava Srbije? Da li vas je u tu “partiju” okupila želja za borbom protiv “izdajnika i stranih plaćenika” ili sadašnja saradnja i poklanjanje zemlje i kompanija belosvetskim mešetarima, uz kršenje zakona ove zemlje? Da li je Predsednik vaše “partije” najzad završio pisanje Programa Vlade?

Ima li taj program ikakve veze sa programom vaše partije? Imate li vi uopšte neki partijski program? Ko ste bre vi? Šta vas je okupilo u tu stranku? Ideologija i Program očigledno nisu (jer ste ih do sada toliko puta tumbali da više ni vi ne znate koji su).

Nećemo tek ni pitati šta li je razne partijice koje vam vire iz skutova okupilo oko vas, jer ste ovim saopštenjem izrekli šta mislite o svima njima – to su vaši privesci!

AUTOR: VLADIMIR RADOSAVLJEVIĆ

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*