Home » OBAVEŠTENJA » SLOGA: ZA BOLJI STATUS NOVINARA I PROFESIJE
SLOGA: ZA BOLJI STATUS NOVINARA I PROFESIJE

SLOGA: ZA BOLJI STATUS NOVINARA I PROFESIJE

Beograd, 3. Maj 2014. –  Udruženi sindikati Srbije “Sloga” će se danas, u znak solidarnosti povodom Svetskog dana slobode medija pridružiti novinarskim udruženjima i sindikatima, zamračiti pozadinu ekrana svog sajta i zameniti logo sindikata , kako bi „gromoglasnom tišinom“ upozorili na sve teži ekonomski položaj novinara u Srbiji, ali i slobodu medija.

Na svom veb sajtu objavljujemo proglase strukovnih udruženja UNS-a i NUNS-a, kako bi o ovom problemu informisali svoje članstvo i simpatizere sindikata.

Za Udružene sindikate Srbije “Sloga” nema dileme oko pitanja, da li je sloboda medija ugrožena i da li su plate novinara male i mizerne, jer smo toga svedoci svakodnevno.

Međutim, kao sindikat delimo i zabrinutost da će i u ovoj sferi biti otpuštanja radnika, ukoliko se država odluči za privatizaciju javnih servisa i lokalnih medija koji direktno zavise od nje i lokalne samouprave, čime nastaje mogućnost ugrožavanja prava građana na objektivno, nezavisno i nepristrasno informisanje, ukoliko se predhodno ne donesu dobri i kvalitetni zakoni koji će zaštititi profesiju od direktnog uticaja pojedinih centara moći, ali i cenzure i autocenzure samih novinara.

Takođe, ovom prilikom čestitamo i Brankici Stanković, novinaru televizije B92, koja je svojim hrabrim istraživačkim novinarstvom svrstana u sto heroja informisanja u svetu i time pokazala da u Srbiji postoje hrabri novinari koji su spremni da ukažu na sve anomalije u društvu, a posebno kada su u pitanju milionske pljačke tokom tranzicije i privatizacije srpskih preduzeća.

INFORMATIVNA SLUŽBA

 

P R O G L A S

 UDRUŽENJA NOVINARA SRBIJE

Sloboda medija u Srbiji je ugrožena jer novinarstvo nije nikada bilo u težem ekonomskom položaju nego što je  danas. Napredak Srbije na svetskim rang listama političkih i medijskih sloboda (Fridom haus i Reporteri bez granica) maskira materijalnu bedu novinara, koji su pali na dno lestvice po zaradama, iako spadaju u zaposlene sa najvišim prosekom obrazovanja. Neka istraživanja pokazuju da novinari u Srbiji zarađuju kao železnički radnici, a plaćeni su slabije od vozača autobusa.

Zato i ove godine, na Svetski dan slobode medija, moramo ponoviti da nema slobodnog novinarstva u uslovima bede, korupcije i straha.

Pritisnuti nemaštinom, u strahu od gubitka posla ili honorarnog statusa u kome ih vlasnici medija drže godinama, novinari i medijski radnici podložni su cenzuri i samocenzuri. Prema istraživanju UNS-a iz marta ove godine, 35 odsto članova je odgovorilo da je povremeno izloženo cenzuri a 44 procenta samocenzuri.  U velikoj meri cenzuri je izloženo 7 odsto kolega, a autocenzuri čak 28 procenata.

Udruženje novinara Srbije (UNS) podržava sprovođenje medijske strategije i donošenje novih medijskih zakona, ali upozorava da se ne sme ponoviti divlja privatizacija medija iz prošle decenije koja je izazvala pravi pomor medija u Srbiji i obespravila novinare u pogledu slobode izražavanja, kao i radnih i ekonomskih prava i sloboda.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zato zahteva:

– da povlačenje države iz vlasništva u medijima prate i zakonske garancije da će novac poreskih obveznika kojim država sada finansira javna informativna preduzeća biti i dalje dostupan medijima kroz nezavisno projektno finansiranje (najmanje u visini dva odsto budžeta lokalnih samouprava).

– da parlament izmenom Zakona o privatizaciji omogući da 50 odsto kapitala lokalnih i regionalnih medija država pokloni zaposlenima, uz njihovo pravo prvenstva kupovine ostalog kapitala po knjigovodstvenoj vrednosti. UNS traži da u nacionalnim medijima zaposleni dobiju bez naknade 25 odsto državnog kapitala.

– da Vlada Srbije na dnevni red konačno stavi izveštaj  Verice Barać i Saveta za borbu protiv korupcije o stanju u srpskim medijima, odnosno o mehanizmu uticaja kontrolora tržišta reklama na uređivački sadržaj medija, i da dokaže da neće jednostavno preuzeti poluge uticaja na medije od prethodne vlasti.

– da pravosuđe najzad ujednači sudsku praksu kako se više ne bi dešavalo da sudovi drastično kažnjavaju medije zbog objavljivanja tačnih informacija.

– da Specijalno tužilaštvo za ratne zločine najzad počne da radi svoj posao i kada su u pitanju 39 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, na Kosovu i Metohiji i tokom NATO agresije.

UNS podržava napore nadležnih da najzad pronađu ubice naših kolega Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović.

 

PROGLAS 

NEZAVISNOG UDRUŽENJA NOVINARA SRBIJE

Povodom 3. maja – Svetskog dana slobode medija, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Granski sindikat medija „Nezavisnost“ pozivaju vlast i državne organe da novinarima i medijima obezbede uslove za slobodan rad, bez pritisaka i cenzure.

Od vlasnika medija zahtevamo da poboljšaju ponižavajuće radne i životne uslove zaposlenih u medijskim kućama. O stanju medijskih sloboda u Srbiji najbolje govori sve dublje siromaštvo novinara i drugih medijskih profesionalaca. Stotine naših kolega je ostalo bez radnog mesta, a hiljadama njih, čak i u profitabilnim medijskim kompanijama, zarade su smanjene ili se neredovno isplaćuju.

Finansijski i politički centri moći medije u Srbiji koriste kao sredstvo kreiranja javnog mnjenja u skladu sa svojim, uskim i sebičnim interesima. Uprkos deklarativnim obećanjima, vlast i dalje okleva sa rekonstrukcijom medijskog zakonodavstva, zadržavajući direktan i indirektan uticaj na medijsko tržište na kojem i dalje nema ključnih pretpostavki za slobodnu i fer utakmicu.

NUNS i “Nezavisnost” pozivaju sve medijske radnike da se zajedno suprotstavimo daljoj eroziji profesije i učinimo sve kako bi podigli ugled novinarstva i vratili poverenje građana. Uloga medijskih poslenika nije ispunjavanje želja moćnika, već odgovorno informisanje i stvaranje kritičke javnosti.

Pozivamo sve novinare i medije da 3. maja, U PET DO DVANAEST isključe ton i zamrače ekrane, i MINUTOM GROMOGLASNE TIŠINE pokažu da su spremni da se bore za slobodu novinarske profesije.

Novinare i celokupnu javnost Srbije posebno onespokojava činjenica da ni 20 godina nije bilo dovoljno da se otkrije ko je ubio novinarku Dadu Vujasinović, da se ni posle 15 godina ne zna po čijem nalogu je ubijen kolega Slavko Ćuruvija i da već 13 godina ostaju nepoznati i nekažnjeni nalogodavci i ubice novinara Milana Pantića.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top