Home » OBAVEŠTENJA » PROTIV POVEĆANJA STAROSNE GRANICE ZA ODLAZAK U PENZIJU, POSEBNO ŽENA!

PROTIV POVEĆANJA STAROSNE GRANICE ZA ODLAZAK U PENZIJU, POSEBNO ŽENA!

Beograd, 7. april 2014. -Udruženi sindikati Srbije “Sloga” protive se ideji i predlogu predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića, koji je na skupu „Srbija i Velika Britanija – produbljivanje privredne saradnje“ ocenio da bi na prvom mestu u predstojećim reformama u Srbiji trebalo da bude reforma penzionog sistema i podizanje starosne granice za žene, ali i možda izjednačavanje sa granicom za muškarce, koja je trenutno 65 godina.

Poštar možda i ne zazvoni!?

Poštar možda i ne zazvoni!?

Smatramo da je ova ocena data samo zarad sklapanja novog aranžmana sa MMF-om i nije u korist većine građana Srbije koji se bore sa hroničnim nedostatkom radnih mesta, malim zaradama i nesavesnim poslodavcima koji radnike drže neprijavljeno, ili im uplaćuju minimalne uplate za nešto što se zove buduća penzija.

Reforme PIO su već sprovedene u poslednjih nekoliko godina, ali se još uvek u javnosti  ne zna njihov  tačan učinak na politku ukupnih ušteda, ili se možda računa da bi novim povećanjem realno došlo do smanjenja broja budućih korisnika penzija, koji ih neće dočekati, s obzirom da je prosečni živetni vek žena u Srbiji prema statici oko 70 godina.

Moramo upozoriti da je životni vek građana u Srbiji u konstantnom zaostajanju za građanima u razvijenijim zemljama EU, gde je prosečni životni vek žena mnogo veći, i gde se očekuje da će do 2030 dostići preko 85 godina. Takođe, podsećanja radi, za razliku od nas u zemljama EU u poslednje tri decenije radnici su uživali u socijalnom blagostanju, a mi u nemaštini, ratovima, gubitku radnih mesta i u konstantnom opadanju standarda, kako u ekonomskom tako i u zdravstvenom sistemu.

Prostor za uštede postoji i on se nalazi u uvođenju sive zone u potpunu kontrolu države,  reformi i poštovanju poreske politike, u jačanju institucija zaštite radno sposobnog stanovništva Srbije, ali i smeni generacija čime bi se obezbedila efektivno sposobna radna snaga, a samim tim i  neophodni prihodi za održivost budućeg penzijskog sistema.

INFORMATIVNA SLUŽBA USS SLOGA

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

One comment

  1. Ko ce to da spreci sivu zonu kada su oni koji treba to da rade najkorumpiraniji, zar hapsenje od pre desetak dana ne pokazuje to. Na delu je najstrasnija opsturkcija svih inspekcijskih organa koje uopste ne sprecavaju sivu zonu, pustaju je zarad licne koristiti i korupcije koja se ne meri vise stotinama evra, vec desetinama hiljada evra. Ko to ne vidi u Srbiji 700 hiljada radnika na crno? Njihovim prevodjenjem u legalni rad PIO fond bi se napunio za tren oka. Ko to ne vidi 50% prometa u privredi koji se obavlja van legalnih tokova. Zar mi gradjani sve vidimo a oni koji su zaduzeni da to vide i sprecavaju bas to ne rade. Sramni su predlozi Fiskalnog saveta i profesora koji zagovaraju snizavanje svih penzija za 10%.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*