Home » ОБАВЕШТЕЊА » ПРОТИВ ПОВЕЋАЊА СТАРОСНЕ ГРАНИЦЕ ЗА ОДЛАЗАК У ПЕНЗИЈУ, ПОСЕБНО ЖЕНА!
ПРОТИВ ПОВЕЋАЊА СТАРОСНЕ ГРАНИЦЕ ЗА ОДЛАЗАК У ПЕНЗИЈУ, ПОСЕБНО ЖЕНА!

ПРОТИВ ПОВЕЋАЊА СТАРОСНЕ ГРАНИЦЕ ЗА ОДЛАЗАК У ПЕНЗИЈУ, ПОСЕБНО ЖЕНА!

Београд, 7. април 2014. -Удружени синдикати Србије “Слога” противе се идеји и предлогу председника Фискалног савета Павла Петровића, који је на скупу „Србија и Велика Британија – продубљивање привредне сарадње“ оценио да би на првом месту у предстојећим реформама у Србији требало да буде реформа пензионог система и подизање старосне границе за жене, али и можда изједначавање са границом за мушкарце, која је тренутно 65 година.

Поштар можда и не зазвони!?

Поштар можда и не зазвони!?

Сматрамо да је ова оцена дата само зарад склапања новог аранжмана са ММФ-ом и није у корист већине грађана Србије који се боре са хроничним недостатком радних места, малим зарадама и несавесним послодавцима који раднике држе непријављено, или им уплаћују минималне уплате за нешто што се зове будућа пензија.

Реформе ПИО су већ спроведене у последњих неколико година, али се још увек у јавности  не зна њихов  тачан учинак на политку укупних уштеда, или се можда рачуна да би новим повећањем реално дошло до смањења броја будућих корисника пензија, који их неће дочекати, с обзиром да је просечни живетни век жена у Србији према статици око 70 година.

Морамо упозорити да je животни век грађана у Србији у константном заостајању за грађанима у развијенијим земљама ЕУ, где је просечни животни век жена много већи, и где се очекује да ће до 2030 достићи преко 85 година. Такође, подсећања ради, за разлику од нас у земљама ЕУ у последње три деценије радници су уживали у социјалном благостању, а ми у немаштини, ратовима, губитку радних места и у константном опадању стандарда, како у економском тако и у здравственом систему.

Простор за уштеде постоји и он се налази у увођењу сиве зоне у потпуну контролу државе,  реформи и поштовању пореске политике, у јачању институција заштите радно способног становништва Србије, али и смени генерација чиме би се обезбедила ефективно способна радна снага, а самим тим и  неопходни приходи за одрживост будућег пензијског система.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА УСС СЛОГА

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

One comment

  1. Ko ce to da spreci sivu zonu kada su oni koji treba to da rade najkorumpiraniji, zar hapsenje od pre desetak dana ne pokazuje to. Na delu je najstrasnija opsturkcija svih inspekcijskih organa koje uopste ne sprecavaju sivu zonu, pustaju je zarad licne koristiti i korupcije koja se ne meri vise stotinama evra, vec desetinama hiljada evra. Ko to ne vidi u Srbiji 700 hiljada radnika na crno? Njihovim prevodjenjem u legalni rad PIO fond bi se napunio za tren oka. Ko to ne vidi 50% prometa u privredi koji se obavlja van legalnih tokova. Zar mi gradjani sve vidimo a oni koji su zaduzeni da to vide i sprecavaju bas to ne rade. Sramni su predlozi Fiskalnog saveta i profesora koji zagovaraju snizavanje svih penzija za 10%.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top