Home » OBAVEŠTENJA » Prosvetari sve glasniji, država sve gluvlja!
Prosvetari sve glasniji, država sve gluvlja!

Prosvetari sve glasniji, država sve gluvlja!

„Da se obrazovanje ne jede i ne maže na hleb, baš kao što se ni patriotizam ne sipa u traktore“, ne dotiče mnogo našeg popečititelja serbskog Verbića.

Beograd, 8. decembar 2014. — Štrajk prosvetnih radnika, koji je podržao i naš Granski sindikat prosvete „Sloga“, danas ulazi u četvrtu nedelju štrajka, a država je i dalje nema i gluva na zahteve prosvetara, koji štrajkuju u više od 1100 škola, širom Srbije.

Pregovori reprezentativnih sindikata sa predstavnicima Vlade Srbije se odvijaju, međutim, kao tvrde sindikati, veoma jalovo i bez razumevanja za njihova pitanja koja se tiču egzistencionalnog dela, a to je da prosveta bude izuzeta od smanjenja plata za 10 odsto i da se precizira završetak Zakona o platnim razredima.

S obzirom da pregovori sa predstavnicima Vlade teku tako, da dogovoreno u petak ne važi u ponedeljak i da se većina predloga reprezentativnih sindikata ignoriše, sindikati ozbiljno razmatraju radikalizaciju štrajka.

S druge strane, ministar prosvete i obrazovanja Srđan Verbić poručuje da se o svemu može razgovarati, posebno o Zakonu o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, ali ne i o izuzeću smanjenja zarada prosvetarima, a njihovu najavu radikalizacije štrajka ocenjuje „neprimerenom“.

Očigledno je da ministar zaboravlja da su zakon i egzistencionalni deo zaposlenih u povezanoj uzročno – posledičnoj vezi, jer svako donošenje zakona ili njegova reforma zahtevaju novčana sredstva, posebno za one koji taj zakon treba da primenjuju i sprovode, a to su u konkrenom slučaju, svi oni koji rade u prosveti.

Narazumevanje prosvetara da se „obrazovanje ne jede i ne maže na hleb, baš kao što se ni patriotizam ne sipa u traktore“, ne dotiče mnogo našeg popečititelja serbskog Verbića.

Međutim, to nije ništa novo, jer je kroz burnu srpsku istoriju bilo puno događaja koji su pretili da u pojedinim trenucima ozbiljno ugroze sudbinu srpskog školstva.

Na našu žalost i danas se nalazimo u jednom takvom trenutku kada je narodu potrebno objašnjavati i dokazivati da mu je obrazovanje potrebno.

Greške u sistemu obrazovanja u jednom istorijskom trenutku je kasnije teško ispraviti, potrebno je mnogo vremena i godina da bi se ono dovelo u neki red, jer će iz takvog sistema izrasti generacije ljudi koji će u jednom trenutku preuzeti vođenje zemlje.

Posledice 90-tih i nesposobnost političara da se uhvate u koštac sa ekonomskim nedaćama i geostrateškim pritiscima velikih sila osećamo i danas, posebno od Vlade koja ne ume ništa drugo osim mera štednje i zatezanja kaiša sopstvenom narodu.

Uostalom, vreme je pred nama…

Informativna služba USS „Sloga“

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top