Home » OBAVEŠTENJA » Prosvetari sve glasniji, država sve gluvlja!
Zadovoljan

Prosvetari sve glasniji, država sve gluvlja!

„Da se obrazovanje ne jede i ne maže na hleb, baš kao što se ni patriotizam ne sipa u traktore“, ne dotiče mnogo našeg popečititelja serbskog Verbića.

Beograd, 8. decembar 2014. — Štrajk prosvetnih radnika, koji je podržao i naš Granski sindikat prosvete „Sloga“, danas ulazi u četvrtu nedelju štrajka, a država je i dalje nema i gluva na zahteve prosvetara, koji štrajkuju u više od 1100 škola, širom Srbije.

Pregovori reprezentativnih sindikata sa predstavnicima Vlade Srbije se odvijaju, međutim, kao tvrde sindikati, veoma jalovo i bez razumevanja za njihova pitanja koja se tiču egzistencionalnog dela, a to je da prosveta bude izuzeta od smanjenja plata za 10 odsto i da se precizira završetak Zakona o platnim razredima.

S obzirom da pregovori sa predstavnicima Vlade teku tako, da dogovoreno u petak ne važi u ponedeljak i da se većina predloga reprezentativnih sindikata ignoriše, sindikati ozbiljno razmatraju radikalizaciju štrajka.

S druge strane, ministar prosvete i obrazovanja Srđan Verbić poručuje da se o svemu može razgovarati, posebno o Zakonu o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja, ali ne i o izuzeću smanjenja zarada prosvetarima, a njihovu najavu radikalizacije štrajka ocenjuje „neprimerenom“.

Očigledno je da ministar zaboravlja da su zakon i egzistencionalni deo zaposlenih u povezanoj uzročno – posledičnoj vezi, jer svako donošenje zakona ili njegova reforma zahtevaju novčana sredstva, posebno za one koji taj zakon treba da primenjuju i sprovode, a to su u konkrenom slučaju, svi oni koji rade u prosveti.

Narazumevanje prosvetara da se „obrazovanje ne jede i ne maže na hleb, baš kao što se ni patriotizam ne sipa u traktore“, ne dotiče mnogo našeg popečititelja serbskog Verbića.

Međutim, to nije ništa novo, jer je kroz burnu srpsku istoriju bilo puno događaja koji su pretili da u pojedinim trenucima ozbiljno ugroze sudbinu srpskog školstva.

Na našu žalost i danas se nalazimo u jednom takvom trenutku kada je narodu potrebno objašnjavati i dokazivati da mu je obrazovanje potrebno.

Greške u sistemu obrazovanja u jednom istorijskom trenutku je kasnije teško ispraviti, potrebno je mnogo vremena i godina da bi se ono dovelo u neki red, jer će iz takvog sistema izrasti generacije ljudi koji će u jednom trenutku preuzeti vođenje zemlje.

Posledice 90-tih i nesposobnost političara da se uhvate u koštac sa ekonomskim nedaćama i geostrateškim pritiscima velikih sila osećamo i danas, posebno od Vlade koja ne ume ništa drugo osim mera štednje i zatezanja kaiša sopstvenom narodu.

Uostalom, vreme je pred nama…

Informativna služba USS „Sloga“

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*