Home » OBAVEŠTENJA » Obračunskim listićem u borbi za platu

Obračunskim listićem u borbi za platu

Beograd, 8. decembar 2014. (RTS – Dnevnik) —  Da platni listić po novom Zakonu o radu ima snagu menice, najpre su se uverili zaposleni u Pančevu. Višemesečni štrajk stomatologa u tamošnjem domu zdravlja zbog neisplaćenih zarada, epilog dobija na sudu, ali bez parničnog postupka. Na osnovu platnog listića, sud donosi izvršno rešenje o skidanju novca s računa poslodavca.

Stomatolog u pančevačkom Domu zdravlja prvi u Srbiji dobio je platu sudskim nalogom na osnovu toga što je dostavio obračunski listić zarade koja mu nije isplaćena. Još 46 njegovih kolega čiji rad ne plaća Fond zdravstva već je ugovoren s Domom zdravlja, krenulo je istim putem. Platu nisu dobili od januara.

„Neki su predali sami, većinu sam predala ja kao predsednik sindikata. To ide jako brzo za 15 do 20 dana se zakazuje. Ne znam da li ćemo dobiti, ne znam kako će biti. U svakom slučaju, nadamo se da neće doći do blokade računa i da ćemo sa Domom zdravlja naći neko sporazumno rešenje“, kaže predsednik Sindikata „Nezavisnost“ Doma zdravlja „Pančevo“ Dubravka Belošević.

Osim za plate, obračunski listić dovoljan je i za isplatu ostalih naknada. Tako je sa računa pančevačkog doma zdravlja prvih 700.000 dinara skinuto za samo jednu zaradu i veći broj jubilarnih nagrada.

„To je, jednostavno, bila prinudna naplata skidanjem sa računa. Mi smo se obratili lokalnoj samoupravi koja je našla pravnu mogućnost da nam ta sredstva isplati“, ističe direktor Doma zdravlja „Pančevo“ Slobodan Ovuka.

Portparol Osnovnog suda u Pančevu Dragana Zlokolica kaže da je do sada tom sudu podneto 26 predloga za izvršenje na osnovu izvršnih prijava, odnosno na osnovu obračunskih listića. Smatra, međutim, da to nije konačan broj.

U ovom slučaju intervenisala je i inspekcija rada, jer poslodavci često ne znaju da su, i kada isplata izostane, dužni da radniku daju obračunski list.

„Izmenama Zakona o radu, obračun zarade predstavlja izvršnu ispravu. To je jedna od najznačajnijih novina u Zakonu o radu“, objašnjava inspektor rada Dijana Dražević.

U vodećim sindikatima kažu da je prva isplata zarade na takav način dobra vest za sve radnike. Do sada su pravo na zaradu mogli da dokazuju samo sudskim sporovima u kojima se zarađeno unapred potroši.

Capture

„Pozitivno je to što će svaka firma pre nego što isplati zaradu ili pre nego što počne da kasni sa isplatama morati da vodi računa o tome da vrlo brzo može doći do neke prinudne naplate i moraju mnogo ozbiljnije da se nose sa tim problemima i vode računa o zaposlenima“, kaže Željko Veselinović iz Ujedinjenih sindikata „Sloga“.

Prema istraživanjima Unije poslodavaca, čak 40 odsto firmi kasni ili uopšte ne isplaćuje zarade.

Izvor: RTS

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*