Home » OBAVEŠTENJA » NAJAVA DOGAĐAJA Predstavljanje Zakona o radu u Pančevu
NAJAVA DOGAĐAJA Predstavljanje Zakona o radu u Pančevu

NAJAVA DOGAĐAJA Predstavljanje Zakona o radu u Pančevu

Zbog velikog interesovanja građana Pančeva i okoline, Udruženi sindikati Srbije “Sloga” održaće u četvrtak, 24. marta 2022. godine prezentaciju„alternativnog” Zakona o radu, nastalog po modelu Centra za dostojanstven rad i uz podršku „Ulof Palme”centra u Srbiji.

Predstavljanje Zakona održaće se u Klubu “COUPE”, Braće Jovanovića br.5, sa početkom u 20 časova. 

Na panel prezentaciji će govoriti predstavnici sindikata “Sloga” i autori Zakona, a prezentaciji mogu prisustvovati svi zainteresovani građani.

Ovim putem pozivamo i predstavnike medija, novinske agencije, lokalne TV, novinare, snimatelje i fotoreportere da proprate događaj, uzmu izjave od učesnika, kako bi se inicijativa novog Zakona o radu prezentovala što većem broju građana Srbije.

 

Zbog čega nam je potreban novi zakon o radu?

Ideja alternativnog Zakona o radu je da predloži konkretna rešenja u oblasti rada, radnih odnosa i zapošljavanja, a Zakon o radu je jedan od najvažnijih sistemskih zakona u jednoj državi. On pokriva širok dijapazon oblasti rada, radnog angažmana i radnih odnosa.

Aktuelni Zakon je veoma loš i antiradnički, jer danas ljudi rade na ugovor o delu po 5, 15, čak i 20 godina. Zloupotrebljava se agencijsko zapošljavanje, prekovremeni rad, a minimalna zarada postaje pravilo i model isplate. Takođe, Sudovi i Inspekcije rada kao da ne postoje, sindikalno organizovanje se sprečava, a aktivisti sindikata se proganjaju i dobijaju otkaze.

Alternativni Zakon o radu nastao je po modelu Centra za dostojanstven rad i „Ulof Palme” centra u Srbiji, a na njegovom pisanju tokom 2 godine učestvovalo je 11 stručnjaka i sadrži više od 370 članova.

Više o samom Zakonu o radu možete pročitati ili ga preuzeti na sajtu Udruženih sindikata Srbije “Sloga” – www.sloga.org.rs

 

 

 

Informativna služba

 

 

 

 

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja: Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove Udruženih sindikata Srbije Sloga.
Scroll To Top