Home » OBAVEŠTENJA » NAJAVA DOGAĐAJA Predstavljanje Zakona o radu u Pančevu

NAJAVA DOGAĐAJA Predstavljanje Zakona o radu u Pančevu

Zbog velikog interesovanja građana Pančeva i okoline, Udruženi sindikati Srbije “Sloga” održaće u četvrtak, 24. marta 2022. godine prezentaciju„alternativnog” Zakona o radu, nastalog po modelu Centra za dostojanstven rad i uz podršku „Ulof Palme”centra u Srbiji.

Predstavljanje Zakona održaće se u Klubu “COUPE”, Braće Jovanovića br.5, sa početkom u 20 časova. 

Na panel prezentaciji će govoriti predstavnici sindikata “Sloga” i autori Zakona, a prezentaciji mogu prisustvovati svi zainteresovani građani.

Ovim putem pozivamo i predstavnike medija, novinske agencije, lokalne TV, novinare, snimatelje i fotoreportere da proprate događaj, uzmu izjave od učesnika, kako bi se inicijativa novog Zakona o radu prezentovala što većem broju građana Srbije.

 

Zbog čega nam je potreban novi zakon o radu?

Ideja alternativnog Zakona o radu je da predloži konkretna rešenja u oblasti rada, radnih odnosa i zapošljavanja, a Zakon o radu je jedan od najvažnijih sistemskih zakona u jednoj državi. On pokriva širok dijapazon oblasti rada, radnog angažmana i radnih odnosa.

Aktuelni Zakon je veoma loš i antiradnički, jer danas ljudi rade na ugovor o delu po 5, 15, čak i 20 godina. Zloupotrebljava se agencijsko zapošljavanje, prekovremeni rad, a minimalna zarada postaje pravilo i model isplate. Takođe, Sudovi i Inspekcije rada kao da ne postoje, sindikalno organizovanje se sprečava, a aktivisti sindikata se proganjaju i dobijaju otkaze.

Alternativni Zakon o radu nastao je po modelu Centra za dostojanstven rad i „Ulof Palme” centra u Srbiji, a na njegovom pisanju tokom 2 godine učestvovalo je 11 stručnjaka i sadrži više od 370 članova.

Više o samom Zakonu o radu možete pročitati ili ga preuzeti na sajtu Udruženih sindikata Srbije “Sloga” – www.sloga.org.rs

 

 

 

Informativna služba

 

 

 

 

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*