Home » OBAVEŠTENJA » POVODOM SVETSKOG DANA SOCIJALNE PRAVDE

POVODOM SVETSKOG DANA SOCIJALNE PRAVDE

Udruženi sindikati Srbije “Sloga“, povodom 20. februara, Svetskog dana socijalne pravde, upozoravaju da pojam socijalne pravde u Srbiji sve više postaje “mejnstrim tema“ svih političkih partija bez obzira na njihovu ideološku i svaku drugu opredeljenost.

1e4cd233Kao društvo moramo biti ozbiljno zabrinuti o rastućoj socijalnoj nejednakosti među ljudima, jer su siromaštvo građana Srbije i nezaposlenost  vidljivi na svakom koraku i predstavljaju ozbiljan problem sa kojim se država suočava.

Najava brzog donošenja reformskih zakona po svaku cenu, nastavak privatizacije svega društvenog, uz mnoštvo bolnih rezova koji neminovno predviđaju masovna otpuštanja radnika, a bez predhodnog uređenja institucija koje bi trebalo da ih štite, bojimo se da će biti unapred izgubljeno vreme koje će jedino ići u prilog daljem siromašenju većine i bogaćenju pojedinca.

Takođe, ne vidimo rešenost da se poveća cena minimalne zarade, koja je jedna od najmanjih u regionu i da se političari i nosioci javnih funkcija odreknu svojih velikih primanja koja su i do 30 puta veća u odnosu na minimalac.  S druge strane, sve je više poziva stranim investitorima da u Srbiju ulažu zbog  jeftine radne snage i niskih zarada!

Mi kao sindikat, ali i sami građani nismo u poziciji  da otkrijemo koji nivo profita pravi privatni kapital i koje su njegove mogućnosti, ali je zato tu država i oni koji je vode da jačanjem svojih institucija i poreskog sistema spreče svaku zloupotrebu da se taj profit ne stvara na grbači naroda, u uslovima koji su daleko zadovoljavajući u odnosu  garantovanih radnih, građanskih i svih drugih prava.

Odgovorna vlast je obavezna da sprovodi i promoviše politiku socijalne jednakosti kroz pravičnu preraspodelu svih resursa gradeći državu i društvo po meri većine svojih građana, zasnovanoj  na socijalnoj pravdi i poštovanju svih ljudskih prava i sloboda.

Stoga, pozivamo sve političke partije i pojedince da pojam socijalne pravde ne uzimaju olako u izbornoj kampanji, jer posle velikih, promašenih i potrošenih nacionalnih tema na red je došla ekonomska, kao  poslednja i jedina oko koje nema kompromisa i koja im se može vratiti kao bumerang ogromnog nezadovoljstva većine.

INFORMATIVNA SLUŽBA USS SLOGA

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*