Home » OBAVEŠTENJA » MOŽE LI SE I KOLIKO DUGO ODLAGATI SRPSKO PROLEĆE?

MOŽE LI SE I KOLIKO DUGO ODLAGATI SRPSKO PROLEĆE?

BEOGRAD, 20. februar 2014. – Propale privatizacije, uništena preduzeća, neisplaćene zarade, nepovezan radni staž i neobezbeđena zdravstvena zaštita, problemi su sa kojima se svakodnevno bore i radnici u Srbiji. Ovom se temom bavila ekipa  emisije “ Radar“ RTV Vojvodine.

Proteklih meseci neki od njih su blokirali puteve, pruge i skupštinske zgrade. Ipak, većih protesta po uzoru na Bosnu i Hercegovinu nije bilo. Svi su se završavali sa ovakvim, ili onakvim dogovorom sa Vladom Srbije.

Čaki ni u danima kada su građani BIH svoje godinama nagomilano nezadovoljstvo iskazivali na ulicama, u Srbiji nije bilo i nagoveštaja da bi sličan scenario mogao i ovde da se realizuje.

Održana su dva protesta sa podrškama BiH, sa malo više od stotinak učesnika kao simboličan gest sa građanima susedne države.

Ipak, mnogi su postavili pitanje – može li se i koliko dugo odlagati srpsko proleće?

Sindikati čije je delovanje po prirodi povezano sa radničkim pravima mišljenja su da bi nezadovoljni radnici mogli započeti i srpsko proleće. Raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora donekle je kupljen socijalni mir, ocenjuju u Udruženim sindikatima Srbije Sloga“ i dodaju da na demonstraije niko neće pozivati dok nova Vlada ne pokaže prve rezultate.

Ipak, vlast mora da zna da je tolerancija građana na nezposlenost, nemaštinu i nepravdu pred istekom, upozoravaju u tom sindikatu.

„Mislim da u ovom periodu, pogotovu u izbornoj kampanji, ne bi trebalo da dođe do radikalnijih protesta u Srbiji, jer ne znam ko bi ih organizovao. Ako su sindikati sada podeljeni, ako su radnici gladni i nezadovoljni, verujem da su odlučili da sačekaju rezultate nove Vlade. Ako bi se ponovila prazna priča i obećanja na koje smo navikli u predhodnom periodu, sigurna sam da će doći do socijalnih nemira i da će radnici artikulisati svoje zahteve preko svojih sindikata, ili  na svoju ruku neorganizovano, šta onda neminovno vodi u haos “, kazala je Milena Jocić, generalni sekretar USS Sloga.

Šta su još o ovoj temi rekli lideri drugih sindikata, poput Ljubisava Orbovića, Zorana Stoiljkovića, građana i učesnika protesta podrške građanima BIH, pogledajte u video prilogu emisije “Radar“.

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*