Home » PODRŠKA » Podrška sindikatu Sloga od Centra za politike Emancipacije
Podrška sindikatu Sloga od Centra za politike Emancipacije

Podrška sindikatu Sloga od Centra za politike Emancipacije

Organizacija Centar za politike Emancipacije (CPE) danas je pružila podršku sindikatu Sloga i najoštrije osudila pokušaje zastraživanja radnika i radnica, sindikalnih predstavnika i funkcionera koje kompanija “VALY DOO” iz Valjeva vrši tužbom kojom se zahteva zatvorska kazna za predsednika sindikata Sloga Željka Veselinovića, a koju prenosimo u celosti.

Predstavnice i predstavnici CPE i CCC u poseti sindikalnim aktivistkinjama u kompaniji “VALY DOO”

Podrška sindikatu Sloga – Zaustaviti zastrašivanje sindikalnih aktivista i aktivistkinja!

Centar za politike Emancipacije najoštrije osuđuje pokušaje zastraživanja radnika i radnica, sindikalnih predstavnika i funkcionera koje kompanija “VALY DOO” iz Valjeva vrši tužbom kojom se zahteva zatvorska kazna za predsednika sindikata Sloga Željka Veselinovića.

Kako je Sloga saopštila, firma “VALY DOO” optužila je Veselinovića da je svojim izjavama u javnosti, u svojstvu predsednika sindikata, imao nameru da naruši poslovni ugled i kreditnu sposobnost te kompanije. Putem privatne tužbe VALY zahteva zatvorsku kaznu za predsednika sindikata Sloga, i to nakon njihove odluke da 2021. godine tehnološkim viškom proglasi 150 radnica u pogonima u Valjevu i Loznici kada su bez posla ostale samohrane majke.

Centar za politike emancipacije smatra da je u pitanju pritisak bez presedana na sindikat koji u ovoj firmi ima svoje predstavnice koje se svakodnevno bore za bolje uslove rada. Sumnjamo da je u pitanju tužba sa ciljem finansijskog iscrpljivanja jednog sindikata. Ugled kompanije “VALY DOO” ne može urušiti sindikat koji se bori za prava radnika i radnica već sam menadžment koji svojim radnicama isplaćuje zarade koje su daleko ispod plata dovoljnih za dostojanstven život, forsira ljude da rade u uslovima koji nisu adekvatni i daje otkaze samohranim majkama.

Ovom prilikom podsećamo organizacije civilnog društva, ostale sindikate i političke snage da su sindikati ključne institucije za funkcionisanje jednog društava, da je pravo na sindikalno udruživanje garantovano ustavom te da je u pitanju opasan presedan u kojem se zahteva krivična odgovornost i zatvorska kazna za veoma lako proverljive tvrdnje. Pozivamo sve da stanu u odbranu jednog sindikata i pruže moralnu a, ukoliko bude potrebno, i finansijsku podršku sindikatu Sloga koji se, zbog pokušaja zaštite radnica, nalazi pod ogromnim pritiskom jedne kompanije.

Centar za politike emancipacije aktivno sarađuje sa radnicama kompanije “VALY DOO” već nekoliko godina. Kroz mehanizme mreže Clean Clothes Campaign, čiji smo deo, pokrenućemo aktivnosti kako bismo izvršili i međunarodni pritisak na kompaniju da prestane da zastrašuje svoje zaposlene i da energiju preusmeri u rad na poboljšanju uslova rada u svojim pogonima.

Izvor: cpe.org.rs /link/

 

Priredila Informativna služba Sloge

УКРАТКО - sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

Ваша е-адреса неће бити објављена. Обавезна поља су означена *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top