Home » OBAVEŠTENJA » Pobeda Sindikata zdravstva Sloga, Ana Vitković vraćena na posao
Pobeda Sindikata zdravstva Sloga, Ana Vitković vraćena na posao

Pobeda Sindikata zdravstva Sloga, Ana Vitković vraćena na posao

Kragujevac – Beograd, 14.02.2018. – Apelacioni sud u Kragujevcu potvrdio je presudu Osnovnog suda  u Kragujevcu  prema kojoj  je poništeno rešenje o otkazu Ugovora o radu zaposlene Ane Vitković, potpredsednice sindikata Sloga u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac. Ona je potpisala Ugovor o radu i tako je vraćena na posao.

Ova, itekako velika pobeda Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Sloga, postignuta je  zahvaljujući stručnosti pravnog tima sindikata i advokatice Slavice Rosić iz Kragujevca koja je uspela da dokaže na sudu da su otpuštanja u zdravstvenim ustanovama sprovedena u suprotnosti sa Zakonom o određivanju maksimalnog broja zaposlenih, kaže Predrag Đurić, predsednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Sloga i potpredsednik Sloge.

Đurić podseća na to da je je Ministarstvo zdravlja RS tokom 2016. godine navelo direktore zdravstvenih ustanova da prilikom donošenja programa za rešavanja viška zaposlenih primene kriterijume za utvrđivanje viška zaposlenih nemedicinskih radnika koji su definisani od strane reprezentativnih sindikata u oblasti zdravstva, čime su direktno stavili u neravnopravan položaj reprezentativne sindikate u ustanovama koji ne pripadaju jednom od dva reprezentativna sindikata na teritoriji Republike Srbije.

– Upravo su ti navodi u suprotnosti sa zakonom, što smo i dokazali na sudu. Koleginici Ani Vitković je otkazan ugovor o radu i pored činjenice da je se  u tom trenutku nalazila na funkciji potpredsednika Sindikalne organizacije „Sloga“ ZZZR Kragujevac. Da apsurd bude veći, direktorku ove zdravstvene ustanove, dipl.pravnika Milinku Todorović Zakon o načinu određivanja broja zaposlenih u javnom sektoru nije obavezivao da otpusti i jednog radnika prema odluci o maksimalnom broju zaposlenih za 2015. godinu jer se na listi zaposlenih koji primaju platu od RFZO nalazilo 19 radnika manje.

Đurić ističe i to kako se iz navedenog može zaključiti da su i drugi koji su dobili otkaz ugovora o radu oštećeni odlukom direktorke.

– „Sloga“ je pružila pravnu zaštitu svim članovima koji su zatražili pomoć, a ovaj predmet je samo prvi koji je dobio svoj epilog na sudu od više podnetih tužbi širom Srbije. Ovom prilikom želimo još jednom da upozorimo nadležne organe Republike Srbije da sa mnogo više pažnje pristupe tumačenju zakona prilikom sprovođenja racionalizacije u javnom sektoru, kako bi smo u budućnosti izbegli neprijatne situacije koje su se dogodile prilikom sprovođenja racionalizacije u javnom sektoru za 2015. godinu, zaključuje Đurić.

Informativna služba

 

 

 

.

UKRATKO - sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

OSTAVITE KOMENTAR

Vaša e-adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *

*

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања: Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени. Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове Удружених синдиката Србије Слога.
Scroll To Top