Home » PRENOSIMO » PLATE I PENZIJE MANJE OD NOVEMBRA

PLATE I PENZIJE MANJE OD NOVEMBRA

Beograd — Prvo smanjenje plata i penzija građani bi mogli da osete kroz primanja za novembar.

novcanikMinistar finansija Dušan Vujović najavio da će primena novih mera štednje početi nekoliko nedelja nakon usvajanja rebalansa budžeta za 2014, koji će se naći pred poslanicima sredinom oktobra.

Definitivan dogovor Vlade Srbije oko primene mera, koje podrazumevaju i smanjivanje plata i penzija, biće obelodanjen u predlogu rebalansa budžeta, rekao je Vujović.

„Naš interni dogovor je da iskoristio rebalans da objasnimo narodu šta je potrebno, a da sa njim i počnemo s primenom mera“, rekao je Vujović gostujući na TV Prva.

Prema njegovim rečima, određeni zakoni moraju da prate rebalans, kako bi moglo da se ide na smanjivanje plata i penzija.

„Pretpostavljam da će nam biti potrebno da potrošimo nekoliko nedelja za izmenu tih zakona. Pošto smo se odlučili za progresivno umesto za linearno smanjenje primanja, veći deo tereta će se usmeriti na ljude sa većim primanjima, ali to sa druge strane zahteva složenije izmene zakona, i više vremena, “ rekao je Vujović.

On je naveo da će se rebalans naći u Skupštini Srbije polovinom oktobra, a već početkom novembra krenuće se i sa predlogom budžeta za 2015. godinu

„Cilj nam je da u rebalansu trasiramo put za sve mere u budućem periodu. Verovatno ćemo rebalans tako pripremiti da on bude blizu usvajanju budžeta za 2015. kako bismo u jednoj raspravi razmatrali suštinu svih strukturnih mera koje predlažemo i kako bismo odmah imali konsenzus“, naveo je ministar finansija.

On je poručio da je sada neophodan širi pristup i da nije trenutak za partijske podele. Upitan koliko će smanjenje trajati, Vujović je naveo da, ako se bude uradilo sve po planu da se povećaju prihodi budžeta, već početkom 2016. u budžetu za tu godinu moći će da budu povećane plate u zdravstvu i obrazovanju.

„Što budemo uspešniji u prikupljanju fiskalnih računa, investicija, povećanju proizvodnje, pre ćemo moći da podignemo primanja. Posle godinu dana ćemo to razmotriti, pa u budžetu za 2016, ako sve bude kako treba, možemo i sebi i svima povećati plate. Ali to nećemo da radimo, ako postoji opasnost da se vratimo u ovakvu situaciju“, poručio je Vujović.

Izvor:Tanjug

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content