Home » SAOPŠTENJA » Ozbiljne sumnje na organizovanu trgovinu ljudima

Ozbiljne sumnje na organizovanu trgovinu ljudima

Patnje Vijetnamskih i Kineskih radnika angažovanih u radovima na izgradnji kineske fabrike za preradu guma u Zrenjaninu zvuče kao neverovatna “horor priča” bez epiloga zbog čega Udruženi sindikati Srbije “Sloga” još jednom apeluju da im se pomogne, vrate pasoši i omogući da odu u države iz kojih su došli.

Ukoliko to poslodavac izbegava ili nije u mogućnosti, radnike odmah vratiti kući o trošku naše države, s obzirom da im je Srbija izdala boravišne vize, a poslodavca i onoga ko ih je u Srbiji radno angažovao zakonski sankcionisati.

–  U ime profesionalizma, Ustava i zakona države Srbije, pozivamo MUP Srbije – Upravu za strance i nadležnu Policijsku upravu u Zrenjaninu da odmah u saradnji sa Inspekcijom rada izvrše kontrolu boravka svih radnika angažovanih na izgradnji fabrike za preradu guma u Zrenjaninu, jer u suprotnom pomažu u najmračnijoj trgovini ljudima i njihovoj radnoj eksploataciji, zbog čega bi Srbija mogla imati ozbiljnih problema u budućnosti, kaže potpredsednik USS Sloga Pavle Heđeši, koji je penzionisani pripadnik MUP-a Srbije.

On kaže da su ljudska prava u Srbiji garantovana najvišim pravnim aktom države – Ustavom, zakonima, podzakonskim aktima i drugim propisima, ali da se to očigledno ne poštuje.

–  Svaki pojedinac koji se nalazi na teritoriji Srbije ima pravo da uživa ljudska prava i slobode, a oduzimanjem pasoša vijetnamskim radnicima narušeno je pravo na njihovu slobodu kretanja i boravka, što nosi ozbiljne zakonske posledice. Ćutanjem institucija koje bi trebalo da štite ljudska prava ozbiljno je ugrožen pravni poredak, jer ljudska prava nisu floskule za ispiranje usta onih koji danas veličaju pojam demokratije, a gaze je godinama kao da su “Alajbegova slama”, nešto što je svačije i ničije. Ozbiljno se bojimo da bi izostanak dalje reakcije države i njenih institucija u zaštiti ovih radnika direktno ukazao na postojanje ozbiljne sumnje u organizovanu trgovinu ljudima i sprezi sa politikom, posebno što se sa kineskim investitorima sklapa sve više poslova po ugovorima koji za javnost neopravdano ostaju tajna,  zaključuje potpredsednik Sloge Pavle Heđeši.

Novinarka Vojvodjanskog israživačko-analitičkog centra (VOICE) nedavno je upozorila da oko 750 Vijetnamaca i Kineza angažovanih u Zrenjaninu na izradnji kineske fabrike auto-guma Linglong čekaju zimu u nehigijenskim uslovima, sa fekalijama koje se izlivaju gde borave, da su im pasoše uzeli poslodavci iz Kine i da bi želeli da zbog loših uslova odu kući.

 

Informativna služba

About sloga

Udruženi sindikati Srbije „SLOGA“ su osnovani početkom 2008 godine od grupe sindikalnih aktivista nezadovoljnih radom postojećih sindikata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Skip to content