Home » SAOPŠTENJA » Nastavlja se progon Vidovića zbog sindikalnog aktivizma

Nastavlja se progon Vidovića zbog sindikalnog aktivizma

Prva usmena rasprava u disciplinskom postupku koji je MUP Srbije pokrenuo protiv Gliša Vidovića, predsednika Sindikata policije Sloga i predsednika sindikata Grada Užica započeta je juče u Policijskoj upravi Užice uz incidente koji ozbiljno ukazuju da se nad njim vrši progon zbog sindikalnog aktivizma.

Naime, prilikom dolaska zainteresovanih aktivista sindikata i građana da prisustvuju usmenoj raspravi moglo se uočiti pojačano prisustvo policijskih službenika. Na samom ulazu u krug policijske uprave stajala je policijska patrola, u krugu policajac sa automatskom puškom, da bi u samom ulazu u zgradu stajao starešina sa dvojicom policajaca sprečavajući određenom broju građana da uđu u zgradu.

Na pitanje policijskom strarešini koji je stajao na ulazu, u kom svojstvu brani građanima da prisustvuju usmenoj raspravi, iako je to zakonom dozvoljeno, isti je odgovorio “da je starešina”, a na pitanje advokata po kom zakonskom osnovu, odgovor nije dobijen, što je izazvalo veliki revolt prisutnih koji su glasno komentarisali da je “policija privatizovana” i da sve liči na uspostavljanje “Trećeg rajha“.

Na kraju je ipak dozvoljen ulaz Glišu Vidoviću, advokatu Vladimiru Radovanoviću, novinarki „Nova S“ Slavici Panić i potpredsedniku USSS Vladimiru Radosavljeviću, kojima je disciplinski starešina Vladimir Stevanović rekao da je prisustvo javnosti ograničeno zbog poštovanja kovid mera, na šta je reagovao pravni zastupnik Vidovića i izneo da prisustvom u maloj kancelariji nisu  obezbeđeni bezbedonosni uslovi, te je nova usmena rasprava zakazana za 08.12.2021. u 11.00 časova.

Poptredsednik USS Sloga Vladimir Radosavljević.

USS Sloga smatraju da se u ovom slučaju radi o klasičnom sindikalnom progonu i opstrukciji pravde, u šta smo se uverili prisustvujući nepojmljivo drskom odnosu pojedinih službenih lica prema nama koji smo došli tamo kao zainteresovana javnost. Glišo Vidović, trpi velike pritiske kako bi mu se onemogućio dalji sindikalni angažman, a vrhunac se ogleda u njegovoj suspenziji iako nije bilo nijednog dokaza o navodno izrečenim pretnjama. Vidović je već nekoliko meseci sprečen da radi na svom radnom mestu, uz umanjenje zarade, čime je dovedeno i egzistencijalno pitanje njega i porodice, rekao je poptredsednik Sloge Vladimir Radosavljević.

Predsednika Sloge u Užicu Gliša Vidovića terete da je u službenom telefonskom razgovoru pravnici AD Putevi Užice rekao da je “brz na obaraču”, što su on i sindikat demantovali i izneli da je reč o lažnom svedočenju koje je usledilo što je objavio izveštaj Inspekcije rada koja je konstatovala nepravilnosti u AD Putevi Užice i pokrenula prekršajni postupak protiv tog preduzeća i direktora kao odgovornog lica.

 

 Informativna služba Sloge

About sloga

Удружени синдикати Србије „СЛОГА“ су основани почетком 2008 године од групе синдикалних активиста незадовољних радом постојећих синдиката.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*